Duminică, 20 ianuarie, de la ora 18:00, la POINT are loc lansarea noului proiect dezvoltat de Asociația One World Romania – Cineclubul OWR. De două ori în fiecare lună din 2019 vedem împreună filme documentare care au lăsat urme în istoria genului.
Primele patru cinecluburi, organizate până pe 3 martie, pregătesc publicul pentru cea de-a 12-a ediție a Festivalului de Documentar și Drepturile Omului One World Romania, abordând teme pe care le regăsim și în selecția festivalului.
Duminică, 20 ianuarie 2019, de la ora 18:00 veți vedea filmul „Adio, iarnă!” („Winter Adé”, regia: Helke Misselwitz). Realizatoarea Helke Misselwitz va fi prezentă la Cineclub pentru a discuta cu cei doi coordonatori ai proiectului, Vanina Vignal și Andrei Rus, totodată coordonatorii selecției ediției a 12-a a festivalului. Fimul durează 110 minute și va fi subtitrat în limba engleză.
„Adio, iarnă!” a fost realizat de Helke Misselwitz la mijlocul anilor ’80, într-o Germanie de Est care trecea printr-o perioadă de liberalizare, dar unde reprezentarea intimității rămăsese o raritate în fața limbajului de lemn și a raportării idealizante la realitate. Cineasta parcurge țara cu trenul intervievând femei, de vârste și categorii sociale diferite, încercând să afle ce le lipsește și ce și-ar dori de la viitor. Nu de puține ori, ele ajung să povestească detalii extrem de intime ale vieții lor profesionale, sau ale vieții de mame sau de soții, transformând filmul într-unul dintre cele mai prețioase documente despre felul în care femeile est-germane se raportau la ele însele și la societatea ultimilor ani de comunism.
Helke Misselwitz s-a născut la Planitz, în Germania. Între 1978 și 1982 urmează cursurile de regie ale Academiei de Film și Televiziune din Potsdam-Babelsberg. În 1985 își începe masteratul la Academia de Arte a Germaniei de Est, sub îndrumarea regizorului Heiner Carow. În această perioadă realizează și documentarul „Adio, iarnă!”. Între 1988 și 1991 este angajată a Studioului de Film Documentar din cadrul DEFA. În 1992, Misselwitz regizează primul său lungmetraj de ficțiune – „Herzsprung”, urmat de „Englechen”. Din 1997 face parte din catedra de regie a Universității de Film „Konrad Wolf”, din Babelsberg.
Pentru următoarele ediții ale Cineclubului sunt pregătite proiecții ale unor filme de Peter Forgacs, Andrei Ujică și Jonas Mekas și dezbateri speciale cu invitați speciali.
Intrarea la evenimentele din cadrul Cineclubului este liberă, dar se primesc cu bucurie donații, la fața locului, de la toți cei care apreciază și doresc să susțină demersurile Asociației One World Romania. Donații se pot face și online în cadrul programului „Prietenii OWR”, despre care puteți afla detalii aici.
Accesul la proiecția „Adio, iarnă!” din data de 20 ianuarie se va face pe baza unei rezervări prealabile prin e-mail la adresa info@oneworld.ro care să conțină numele dumneavoastră și numărul de locuri pe care doriți să îl rezervați, până vineri, 18 ianuarie, ora 19:00.
Evenimentul de duminică, 20 ianuarie, este organizat de Asociația One World Romania în colaborare cu Goethe-Institut București și este co-finanțat de AFCN.
„Țăndări” – primul lungmetraj regizat de Bogdan Naumovici – invită publicul...