Editura Herald şi Teatrul Excelsior vă invită la o seară de redescoperire interioară şi experimentare a momentului prezent, marţi, 12 februarie 2019, ora 18:30 la evenimentul Viata si învăţăturile lui Alan Watts – repere în călătoria omului către sine care va avea loc la Teatrul Excelsior (Sala Studio) din Bucureşti (Strada Academiei 28).
Cum putem trăi cu adevărat clipa prezentă?
Ce ne împiedică să aflăm cine suntem cu adevărat?
Putem oare să ne eliberăm de obiceiul de a trăi în trecut sau de ne planifica viitorul?
Cum să ne trăim viața de zi cu zi în armonie cu noi înşine şi cu ceilalţi?
Cum ne găsim calea în viată?
Iată câteva întrebări despre noi şi despre viaţa noastră, la care Alan Watts ne-a propus să reflectăm. El a provocat gândirea contemporană occidentală explicând cu un limbaj viu complexitatea înțelepciunii orientale, fiind un exemplu de libertate spirituală. Fost preot, autor, poet, mistic, profesor, gânditor radical și aspru critic al societății, filosoful britanic a înțeles conceptul de retragere din toată drama pe care o creăm în viață și a văzut umorul cosmic al tuturor lucrurilor, percepând experienţa umană ca pe un joc pe scena vieții.
Seara va fi animată de proiecţia unui scurtmetraj inspirat din înregistrările prelegerilor ţinute de Alan Watts, o dezbatere despre relevanţa operei acestui autor alături de Nona Rapotan (editor coordonator Bookhub) şi Luisa Neag (Senior Editor Herald), precum şi o serie de discursuri şi interpretări realizate de invitații speciali:
- Mihai Popa Radu (coach, trainer, fondator al Mindfulness Institute)
- Alan Watts şi Clipa prezentă –
- Alice Macrina Cornea (coach, trainer, lector la Fundaţia Calea Victoriei)
- Inspiraţia şi vocaţia echilibrului –
- Matei Georgescu (profesor universitar, psihoterapeut)
- Înţelepciunea învăţăturilor budismului Zen-
- Lectură din scrierile lui Alan Watts cu actorul Vasile Calofir.
Evenimentul va fi moderat de Sorin Lucaci (PR Editura Herald).
Prolific autor și vorbitor, Watts a scris peste 25 de cărti şi articole cu subiecte importante pentru religiile din est și din vest, 9 dintre aceste titluri făcând parte din colecţia „Seria de autor: Alan Watts”, la Editura Herald.
Volumul „Calea Zen“ este un studiu introductiv în budismul zen, domeniu pe care Alan Watts l-a explicat cu o splendidă claritate. În „Oare materia este totul? Eseuri despre raportul omului cu lumea materială” el a aruncat o privire de ansamblu asupra temei, extraordinar de actuale, a raportului omului cu lumea materială. În volumul autobiographic „Pe calea mea“ vorbeşte despre evoluția sa spirituală şi povesteşte despre întâlnirile cu diverși guru, facând observatii referitoare la cultura occidentala. În „Înțelepciunea nesiguranței“ ne arată că, pentru a ne bucura de o viață împlinită, trebuie să trăim din plin în clipa prezentă. Watts ne-a propus un alt mod de a vedea viața, așa cum este ea, nu cum a fost sau cum am vrea să fie, în cartea „Devino ceea ce ești”. A reexaminat locul pe care îl ocupă umanitatea în ansamblul naturii şi relaţia dintre spirit şi trup în lumina daoismului chinez în cartea „Viata ca extaz” ,
El a dat posibilitatea oamenilor de orice credință să se bucure de o relaţie mai adâncă si mai plină de sens cu spiritualul în volumul „Duh si contemplație” și ne ajută să ne conștientizăm ego-ul și anxietățile în „Cartea despre acel tabu care te împiedică să afli cine ești“.
A împărtăşit un jurnal captivant ce porneşte de la experimente personale şi ajunge până la meditaţii profunde cu privire la nesfârşitele dileme referitoare la natura existenţei şi la simţirea sacrului în „Cosmologia voioasă – Incursiuni în chimia conștiinței”.
Iată câteva idei esenţiale pe care le-a popularizat Alan Watts, opera sa fiind o strălucitoare călăuză pentru cei care au inima şi mintea deschise, o călăuză care ne ajută să trăim cu adevarat în prezent, să înţelegem realitatea, să stăpânim arta cunoaşterii de sine şi să devenim ceea ce suntem.
Am fost întotdeauna fascinat de legea efortului inversat. Uneori o mai numesc şi „legea pe dos”. Atunci când încerci să te menţii la suprafaţa apei, te scufunzi: în schimb, atunci când încerci să te scufunzi, pluteşti, iar când îţi ţii respiraţia, ţi-o pierzi – ceea ce îmi aduce aminte de o veche şi uitată cugetare: „Cine va voi să-şi scape sufletul, îl va pierde”
Alan Watts, Înţelepciunea nesiguranţei
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
CONCURS:
Arată-ne că îndrăgeşti opera lui Alan Watts! Te provocăm să ai la tine o carte a autorului pentru a-ţi asigura accesul în sală, indiferent de locul de unde este achiziţionată (librărie, site-ul editurii sau standul special amenajat la intrarea din cadrul evenimentului).
Toţi participanţii vor primi si câte un voucher de reduceri la cursurile organizate de Fundația Calea Victoriei.
„Țăndări” – primul lungmetraj regizat de Bogdan Naumovici – invită publicul...