Expoziție Viorica și Gheorghe Iacob la MNAC

Muzeul Național de Artă Contemporană face retrospectiva unui impresionant exercițiu de longevitate. Timp de mai bine de o jumătate de secol, familia Iacob a produs, în ritm constant, un minunat corpus de artă vizuală, în diverse forme, formate și medii.

Când: Vineri, 19 iulie, ora 18:00-22:00  

Unde: Muzeul Național de Artă Contemporană |Etaj 3

Intrarea este gratuită, iar accesul se face liber cu mașina pe la poarta B3 din Calea 13 Septembrie.

Curator: Curator: Călin Dan / Asistent curator: Sandra Demetrescu

De la pictură la tapiserie, de la acuarelă la mosaic, de la sculptură la desen, Iacobii au construit, împreună dar independent unul de celălalt, un univers de forme de o uimitoare bogăție. Bucuria pură a facerii și plăcerea trudei grele, au fost motoarele acestui exercițiu de longevitate.

Atelierul, casa, grădina familiei Iacob au găzduit continuitatea meditației, a muncii fizice și a dialogului intelectual. Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București are plăcerea de a aduce în fața unui public nou pe mereu tinerii Viorica și Gheorghe Iacob – într-un context curatorial inspirat de spațiile în care ei trăiesc și lucrează de atâția ani.

“I-am cunoscut pe Viorica și Gheorghe Iacob în vara anului 1989 când am fost invitată împreună cu soțul meu la nunta unor prieteni, amândoi restauratori, într-o localitate din apropiere de București, Malu Spart, unde soții Iacob aveau o casă cu atelier în mijlocul unei grădini. Fuseseră invitați pictori, graficieni, sculptori, istorici de artă, regizori, restauratori, conservatori, într-un cuvânt o bună parte din elita culturală a acelei perioade. Ne aflam într-un an de cumplită austeritate impusă de Nicolae Ceaușescu, cu lipsuri dramatice pe toate planurile, dar, ne „descurcam” cu comerțul la negru și fel de fel de invenții culinare și vestimentare, astfel că această nuntă a sfidat vremurile printr-un festin pantagruelic udat din belșug de vinul de Năieni și prin vestimentația plină de originalitate a invitaților.

Aproape toate doamnele erau îmbrăcate cu rochii confecționate cu multă fantezie de către artiști, arhitecți, istorici, cumpărate de la magazinul Fondului Plastic. Adevărata relevație o constituise, însă, acel loc, casa decorată cu obiecte de mare valoare meșteșugărească: scoarțe vechi, ceramică populară de secol XIX mici piese de mobilier, salvate de Viorica și Iacob pe prin sate, atelierul vitrat, și acea hortus conclusus cvasi sălbatică, năpădită de ierburi și copaci, cu un minunat pâlc de margarete înalte în mijloc și străjuită de frasinul impozant plantat de Iacob.Ne aflam în paradis pentru o zi și o noapte, pe o insulă a bucuriei trecătoare de unde a doua zi reveneam la cenușiul cotidian. Cuprinși de farmecul  acelui loc și de senzația de libertate, împreună cu soțul meu și cu mai mulți prieteni, pe la apusul soarelui, am intrat pentru câteva minute îmbrăcați în râu, solemni ca oficianții unui ritual magic, după care ne-am uscat dansând la lumina lunii și a becurilor atârnate în copaci.” (Ruxandra Dreptu, doctor în artele vizuale, istoric și critic de artă).

MNAC SPRING / SUMMER SEASON 2019

Colecția de artă Renault pentru prima dată în România. În scenografia murală creată de pictorul Christian Hidaka, o nouă viziune artistică: a prietenului său, sculptorul Raphaël Zarka. O privire în atelierul secret al lui Sorin Neamțu. Street Art pe scările interioare ale muzeului și o istorie a artei contemporane din România într-un discurs expozițional inedit.

Sezonul expozițional de primăvară/vară2019.