Regizori mari și senzații tari pe TIFF Unlimited

Pe TIFF Unlimited, găsești o colecție generoasă de filme ale unor cineaști excepționali, de la François Truffaut și Abbas Kiarostami la Xavier Dolan și Lars von Trier. Iată câteva recomandări:

François Truffaut – colecția de 12 filme ale influentului regizor francez e must see-ul anului pe unlimited.tiff.ro.

Abbas Kiarostami
Regizorul iranian surprinde viața într-un fel unic, fermecător și enigmatic, atât în multi-premiatul Le vent nous emportera, cât și în Copie conforme, cu Juliette Binoche.

Claude Chabrol
Nu știi niciodată ce te așteaptă când Isabelle Huppert e pe aproape, mai ales într-un crime story de Claude Chabrol. Noi avem două: Merci pour le chocolat și La cérémonie.

Michael Haneke
Isabelle Huppert e și aici, în La Pianiste, un film tăios și pe alocuri șocant despre dorințe sexuale reprimate și relația copii-părinți, și în Happy End, o cronică acidă despre ipocrizie într-o familie bogată.

Asghar Farhadi
Regizorul iranian are un talent veritabil de a te ține în priză, în timp ce te duce prin labirinturi, cu o remarcabilă claritate. Poți merge în Spania cu Penélope Cruz și Javier Bardem, în Todos lo Saben, sau în Teheran, cu Nader and Simin: A Separation, filmul care a câștigat Ursul de Aur la Berlin și Oscarul și i-a adus cineastului celebritatea.

Xavier Dolan
Dacă n-a făcut-o deja, promitem, o să te seducă pentru totdeauna. Vezi patru filme efervescente despre iubire, toate purtând semnătura inconfundabilui regizor canadian: Laurence AnywaysTom à la fermeMommy și It’s Only the End of the World.

François Ozon
Erotism, adulter și dileme morale în trei filme marca Ozon, unul dintre cei mai apreciați regizori francezi contemporani: Une nouvelle amieJeune et Jolie și L’amant double.

Lars von Trier
Ultimul venit în colecție e horror-ul psihologic The House that Jack Built (A wild masterpiece, zice Indiewire), dar o poți vedea și pe Kirsten Dunst în Melancholia, iar nopțile sigur vor fi mai palpitante cu Nymphomaniac I & Nymphomaniac II.

Yorgos Lanthimos
Dacă vrei un film care să te dea cu totul peste cap, Dogtooth e recomandarea nr.1. Un film ieșit din comun, cu un univers bizar și umor absurd din plin. În aceeași notă continuă și The Killing of a Sacred Deer, în care îi veți regăsi pe Nicole Kidman și Colin Farrell.

Și, desigur, ceilalți suspecți de serviciu:
Gaspar Noé: Climax /  Love / Enter the Void
Pedro Almodovar: Julieta / La piel que habito
David Lynch: Eraserhead / Lost Highway / Twin Peaks: Fire Walk with Me

***

Săptămâna de filme românești

Programul început pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, continuă pe unlimited.tiff.ro până pe 24 ianuarie. Fiecare film din proiectul Fabricat în România. Filme românești din toate timpurile e disponibil gratuit timp de 24 de ore, de oriunde din lume, începând cu ora 20:00, conform programului de mai jos.

Vineri, 22 ianuarie
17.00 Discuție online: În căutarea Mariei Tănase. Invitat: regizorul Laurențiu Damian. Moderator: Mihai Chirilov (critic de film și director artistic TIFF)

Exploratorul (2013), r. Titus Muntean, Xántus Gábor
Un film despre viața lui Emil Racoviță, pionier în cercetarea biologică antarctică, submarină și subpământeană, fondator al unei noi științe, biospeologia și al primului Institut de speologie din lume de la Cluj.

Sâmbătă, 23 ianuarie
Distanța dintre mine și mine (2018), r. Mona Nicoară, Dana Bunescu
Un documentar pasionant despre un personaj unic în literatura română: poeta avangardistă Nina Cassian.

*Guvernul copiilor (2019), r. Ioana Mischie (disponibil doar pe teritoriul României)
100 de copii vizionari își imaginează cum ar evolua societatea în următorii 100 de ani. www.governmentofchildren.comFilm pentru copii.

Duminică, 24 ianuarie
Străjerii (2018), r. Liviu Mărghidan
Cu: Florentina Ţilea, Vasile Calofir, Ana Maria Moldovan, Elias Ferkin
Aflați în vacanță, în tabăra Străjerii, copiii trec printr-o mulțime de peripeții: învață orientarea, escaladează munți, construiesc diguri, spun povești de groază la focul de tabără, se îndrăgostesc. Film pentru copii.

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale.