Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit (14 – 18 decembrie)

Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit a ajuns anul acesta la un sfert de secol. A 25-a ediție se va deschide marți, 14 decembrie 2021 fizic la Cinemateca Eforie și live pe CINEPUB.RO.

Străbătând cu toții, împreună, această perioadă stranie în care distanțarea fizică ne împiedică să ne bucurăm de plenitudinea experienței colective pe care o oferă vizionarea la cinema a filmelor, Festivalul CineMAiubit ține să nu abdice de la formula clasică ce l-a consacrat: proiectarea filmelor pe ecran mare. Totodată, grație partenerului principal al festivalului, bine-cunoscuta platformă CINEPUB.RO, filmele proiectate în festival vor putea fi vizionate pe tot teritoriul României.

Organizatorii au ales în acest an să acorde o atenție deosebită filmului studențesc românesc și tinerelor speranțe cinematografice autohtone, selectând un număr considerabil de producții din diverși ani de studiu. Filmele străine din competiție se constituie într-o selecție puternică, fiind reprezentative tematic și stilistic pentru căutările tinerei generații de cineaști.

În cele 25 de ediții de până acum, CineMAiubit a fost martorul distrugerii unei părți importante a patrimoniului cinematografic național, dar, totodată, a fost și garantul viitorului: noi generații de cineaști au debutat pe ecranele festivalului, voci promițătoare au fost remarcate – și, ulterior, au confirmat. De-a lungul timpului, CineMAiubit a premiat nume care ulterior au devenit pilonii de bază ai filmului românesc contemporan: Cristian Mungiu, Călin Peter Netzer, Corneliu Porumboiu, Adina Pintilie, Ivana Mladenovic, Iulia Rugină, Cătălin Mitulescu, Cristian Nemescu, Tudor Cristian Jurgiu, Dana Bunescu, Marius Panduru, Oleg Mutu etc.

Festivalul este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ‘’I.L.Caragiale’’ București (UNATC) și Fundația Cinemaiubit, având ca principali parteneri platforma CINEPUB.RO și Cinemateca Eforie, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN), DACIN SARA – Drepturi de autor în cinematografie și audiovizual și ICR.

CineMAiubit a luat ființă în 1996, la inițiativa Elisabetei Bostan, decanul de atunci al Facultății de film și președintele Fundației Cinemaiubit și este, încă de la debut, mai mult decât un festival, acționând ca o platformă educațională cu rol de catalizator în educația universitară cinematografică.

De-a lungul a cinci zile de proiecții, publicul va avea ocazia să descopere o paletă largă de viziuni cinematografice originale, din zone culturale diferite, aparținând unora dintre cei mai promițători actuali studenți, viitori autori de film, precum și să ia pulsul viitorului cinemaului românesc.

Juriul festivalului este compus din personalități recunoscute din țară și străinătate:

– regizoarea, producătoarea și inițiatoarea de festivaluri Suzy Gillett – președinte juriu (UK);

– regizoarea și actrița Alina Grigore;

– regizorul Gabriel de Achim;

– directorul de fotografie Vivi Drăgan Vasile;

– criticul de film  Călin Boto.

În ultima zi de festival, CineMAiubit va prezenta două proiecții speciale:

– o selecție de trei filme documentare grupate sub titlul DOC.UNATC, urmate de o discuție despre necesitatea și destinul filmului documentar în România;

– o proiecție din ciclul Arhiva Activă: filme de patrimoniu din filmoteca UNATC, restaurate și redate publicului.

Programul festivalului poate fi consultat pe site-ul nostru: festival-cinemaiubit.ro, pe site-ul https://cinepub.ro/festivalul-cinemaiubit-2021/, precum și pe paginile de Facebook: CINEMAIUBITCINEPUB și UNATC.

CineMAiubit ISFF are loc între 14 şi 18 decembrie, FIZIC la Cinemateca Eforie și ONLINE, pe CINEPUB.RO.