Opt proiecte selectate la ediția din 2023 a rezidenței internaționale de scenaristică Pustnik

TETA anunță proiectele selectate la cea de-a noua ediție a rezidenței internaționale de scenaristică Pustnik, care avea loc între 10 și 17 octombrie 2023 la Izvoranu, într-un cadru rural din România. Cele opt proiecte au fost selectate de către co-fondatoarea Pustnik Andreea Borțun (scenaristă/regizoare, România) și producătoarea Bianca Oana (România/Germania) din rândul celor 67 de înscrieri primite din 35 de țări.

Participanții și proiectele lor de scenaristică sunt:

  • „Silk and Rushes”, de Ryushi Lindsay, Marea Britanie/Japonia
  • „Three Waters Meet”, de Katarina Jazbec, Slovenia/Olanda
  • „Sister Sílvia (Irmã Sílvia)”, de Pedro Vaz Simões, Portugalia
  • „Egon Buys Air Conditioning” (wt), de David Vajda, Austria/Germania
  • „Hold Still”, de Shalini Adnani, Chile/Marea Britanie
  • „A Woman Waves and Flows”, de Andra Chiriac Hera, România
  • „The Sound of Europe”, de Gunhild Enger & Raluca Manescu, Norvegia & Romania
  • „Stringa”, de Alexandra Matheou & Maria Hatzakou, Cipru & Grecia

Anul acesta, Pustnik continuă parteneriatul cu programul de dezvoltare de scenarii de scurtmetraje European Short Pitch, oferind un loc în cadrul rezidenței unui alumni ESP cu care împărtășește o viziune similară: proiectul „Stringa”, scris de Alexandra Matheou și Maria Hatzakou din Cipru, respectiv Grecia.

„Este un an în care a fost surprinzător să vedem cât de mulți foști candidați au decis să aplice din nou la Pustnik, unii chiar de mai multe ori până acum. Dintre cei 67, 20 au aplicat anterior, iar doi dintre ei au și ajuns pe lista finală a rezidenților selectați în acest an. Găsesc fenomenul destul de interesant. Pentru că vorbește despre o necesitate reală a celor care lucrează în domeniul nostru, mai ales în procesul de realizarea a primului lungmetraj, proces care vine deseori la pachet cu lupte și compromisuri nu ușor de dus. În plus nu există multe rezidențe dedicate strict lucrului pe debut, și care să nu le ceară participanților să-și susțină financiar prezența acolo. Mereu se simte oarecum dezamăgitor faptul că nu îi putem aduce pe toți cei a căror muncă o apreciem, dar adevărul este că nu există atât de multe locuri disponibile într-un an pe cât de mulți rezidenți posibili ar fi și pe care ne-ar plăcea să invităm – din motive de buget și logistică, în principal. Totuși, având în vedere toate acestea, cred că este important să încurajăm oamenii să continue să aplice”, declară Andreea Borțun, co-fondatoare Pustnik.

Rezidenții vor lucra la scenariile lor de debut, primind în același timp îndrumare și feedback de la consultanții invitați, profesioniști de renume internațional. Mai multe detalii despre scenariști și proiectele acestora vor fi disponibile pe www.pustnik.com în lunile următoare.

Despre Pustnik:

Pustnik este un program creat în 2014 care își propune să le ofere tinerilor scenariști un context prielnic dezvoltării filmelor de lungmetraj la care lucrează, într-un cadru natural și relaxat, departe de presiunile industriei. În același timp, Pustnik își dorește să creeze în jurul său o rețea de profesioniști din mediul cinematografic, cu scopul încurajării colaborărilor dintre aceștia.

Program organizat de Asociația T.E.T.A

TETA este un ONG fondat în iunie 2006. Asociația are ca scop principal dezvoltarea programelor și evenimentelor culturale menite să promoveze educația și renașterea culturală a comunităților care îi găzduiesc evenimentele. TETA funcționează și ca producător de filme și spectacole de teatru.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)

Parteneri: European Short Pitch, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”

Parteneri media: Film New Europe, Films in Frame, All about Romanian Cinema – aarc.ro

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Website | Facebook | Instagram