Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP) lansează un nou APEL
DESCHIS la nivel național, adresat artiștilor emergenți, pentru a se înscrie în proiectul ACCELERATOR. ARTA ÎN SPAȚIUL PUBLIC.
Scopul proiectului ACCELERATOR. ARTA ÎN SPAȚIUL PUBLIC este să le oferim artiștilor
insight-uri și soluții pragmatice pentru a-și gestiona eficient traseul profesional și a se dezvolta, printr-o abordare antreprenorială.
Perioada de înscriere este: 25 aprilie – 29 mai 2024 ora 23:59.
„Din experiența proiectelor care fac parte din seria ACCELERATOR, derulate anterior, am
înțeles că arta în spațiul public este un domeniu cu multe particularități, care necesită o
abordare intensivă și detaliată, pentru a le oferi artiștilor informații cât mai complete care să le fie utile în practică și în carieră. Păstrăm și aici triada „cunoștințe, resurse și context de expunere” ca structură – direcții care sunt acum concentrate exclusiv pe arta în spațiul public.
România este la început de drum. Dacă vorbim despre București, comparativ cu celelalte
capitale din lume, avem de recuperat, dar asta înseamnă că arta în spațiul public are un
potențial fantastic în țara noastră.”– Andrei Breahnă, președintele ACEP și manager de proiect 5 artiști emergenți vor fi selectați să participe în program de un juriu de profesionști, format din Andrei Breahnă, manager cultural și președințele Asociației Culturale Eastwards Prospectus, Georgia Țidorescu, curator și coordonator al programului, și Ioana Chira, manager, GAEP Gallery. Individual, artiștii vor avea la dispoziție un buget în valoare de 10.000 lei brut, alocat atât în etapa programului de mentorat, cât și în cea de producție lucrări și expunerea lor în spațiul public.
Participanții vor dobândi cunoștințe despre tematici precum modalitățile de funcționare a sistemului de artă contemporană, funcționarea internă a unei organizații din domeniul artei contemporane, bugete de producție, stabilirea prețurilor lucrărilor de artă, prezentarea practicii proprii și comunicarea către diverse categorii de public și vor primi sprijin în producția de lucrări de artă ce vor fi expuse în spațiul public sau in-situ.
În perioada mai – noiembrie 2024, artiștii emergenți selectați vor:
- Participa la patru laboratoare intensive susținute fizic de patru mentori specializați pe temele: Sistemul artei contemporane – artistul, parte dintr-un ecosistem; Arta în spațiul public – cum să coexistăm; Curatoriere – colaborarea artist – curator; PR, comunicare în artă și redactare în contextul practicii artistice – artistul în relație cu publicul larg.
- Participa la sesiuni individuale de mentorat alături de cei patru mentori.
- Participa la realizarea proiectului de conținut digital „MEET THE ARTISTS”, proiect dedicat activității lor profesionale care va fi publicat pe website-ul: https://accelerator-mentorat.ro/2024/.
- Produce lucrări de artă pe o temă stabilită în cadrul grupurilor de lucru, lucrări pe care le vor prezenta în diferite spații din țară realizate in-situ.
Proiectul este colaborativ – având scopul de a construi comunități între artiști și profesioniști în domeniul cultural, de a dezvolta audiențe și a crea punți cu publicul larg, prin lucrările expuse. Astfel, Accelerator răspunde, din nou, unei nevoi acute în ceea ce privește creșterea interesului populației față de artă contemporană, mai ales în spațiile publice, care încă sunt populate de lucrări clasice – de tip statui sau sculpturi, în detrimentul unor lucrări de artă actuale și inovative, ancorate în tematice sociale curente.
„Țăndări” – primul lungmetraj regizat de Bogdan Naumovici – invită publicul...