TETA anunță proiectele selectate la cea de-a zecea ediție aniversară a rezidenței internaționale de scenaristică Pustnik, care se întoarce pe malul Dunării, la Port Cultural Cetate, în perioada 17–24 septembrie 2024. Cele opt proiecte au fost selectate de către co-fondatorii Pustnik, regizorii și scenariștii Andreea Borțun (România) și Bryn Chainey (UK/Australia), din rândul celor 93 de înscrieri primite din 39 de țări.
Participanții și proiectele lor de scenaristică sunt:
- „A Backstreet Boy”, de Hannu-Pekka Peltomaa, Finlanda
- „Bunker”, de Anthony Foussard și Christian Legrand, Franța
- „Exotic Toxic Erotic”, de Denisse Conn Tübacü, România
- „Late Spring”, de Yuan Yuan, China
- „Mariposa”, de Victoria Visco Mendonça, Brazilia
- „Please Bear with Me”, de Gabriela Serrano și Mariana Serrano, Filipine
- „Reality Shirley”, de Stella Carneiro, Portugalia
- „Tigress of Patha”, de Sai Haval, India
Rezidenții vor lucra la scenariile lor de debut, primind în același timp îndrumare și feedback de la consultanții invitați, profesioniști de renume internațional.
„Anul acesta am ales opt proiecte care s-au remarcat prin claritatea conceptuală și singularitatea viziunii lor. Suntem în căutare de filme care nu respectă întotdeauna convențiile narative, dar care oferă o perspectivă autentică asupra culturii, asupra preocupărilor unice și personalității profunde ale autorului. Aceste opt proiecte variază ca subiect și sensibilitate, însă împărtășesc din abundență personalitatea, necesitatea și adevărul imaginativ”, a declarat Bryn Chainey.
Pustnik continuă și anul acesta parteneriatul cu programul de dezvoltare de scenarii de scurtmetraje European Short Pitch, oferind un loc în cadrul rezidenței unui alumni ESP cu care împărtășește o viziune similară: proiectul „Reality Shirley” al cineastei portugheze de origine braziliană Stella Carneiro. Păstrându-și angajamentul luat față de comunitatea locală, Pustnik și participanții săi vor continua de asemenea și atelierele de educație cinematografică gratuită pentru tinerii din mediul rural.
Mai multe detalii despre scenariști și proiectele acestora, invitați, dar și inițiativele Pustnik, vor fi disponibile pe www.pustnik.com în săptămânile următoare.
Despre Pustnik:
Pustnik este un program creat în 2014 care își propune să le ofere tinerilor scenariști un context prielnic dezvoltării filmelor de lungmetraj la care lucrează, într-un cadru natural și relaxat, departe de presiunile industriei. În același timp, Pustnik își dorește să creeze în jurul său o rețea de profesioniști din mediul cinematografic, cu scopul încurajării colaborărilor dintre aceștia.
Program organizat de Asociația TETA
TETA este un ONG fondat în iunie 2006. Asociația are ca scop principal dezvoltarea programelor și evenimentelor culturale menite să promoveze educația și renașterea culturală a comunităților care îi găzduiesc evenimentele. TETA funcționează și ca producător de filme și spectacole de teatru.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), Ministerul Culturii, Uniunea Cineaștilor din România (UCIN), Institutul Cultural Francez
- Parteneri: European Short Pitch, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”
- Parteneri media: Film New Europe, Films in Frame, All about Romanian Cinema – aarc.ro
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
„Anul Nou care n-a fost”, regizat de Bogdan Mureșanu, nominalizat la...