10 măști împotriva arsurilor solare

Prima dată am fost la mare, potrivit surselor parentale, pe la 8 luni 🙂 Mă bucur că nu-mi amintesc experiențele urlătoare de la Eforie Nord decât de la 5 ani încoace, grație pozei cu șapca de marinar pe cap și maimuțica pe umăr („Belona 1985”), vederii trimise către bunica și rătăcite printre poze și explicațiilor care-au însoțit-o la fiecare moment evocativ: „ci arsî ierai pisti tăt, uăileu”…
Desigur, orice anuală arsură solară care-a însoțit inevitabil fiecare vară, în ciuda măsurilor de protecție (creme, leacuri băbești și program atent de bronz) a fost subiect de discuție și cercetare de tratament pentru familia al cărei unic copil am fost, dar și pentru unii medici care au conchis de multe ori neputincioși „FOND ALERGIC”.
De prin cărți (ai aici un exemplu în engleză și aici unul în română) și de pe la specialiști + mama & Co, precum și din ziarele și revistele citite pentru documentarea unor articole scrise în trecut pentru reviste de lifestyle, am adunat așadar mai multe rețete de măști naturale împotriva arsurilor solare. *
Iată câteva dintre ele, pentru care ar trebui să ai la îndemână cel puțin 2 din următoarele ingrediente: lapte, miere, avocado, iaurt, gel de aloe vera, ceai de mușețel, piersici, caise, ovăz, castravete – toate cu proprietăți de hidratare, calmare, emoliere, hrănire, ccare în anumite combinații ajută la calmarea și refacerea pielii.

1. Masca naturală cu lapte
E vorba de lapte praf (50 de grame) amestecat cu puțină apă (filtrată) rece până rezultă o pastă groasă cu care poți să te dai pe față și pe corp, dacă NU ai pustule, ci doar pielea înroșită. După 20 dee minute poți îndepărta pasta asta cu apă călduță și vei avea pielea fină și mai puțin fierbinte. Dacă n-ai la îndemână lapte praf, cumpără cel mai gras lapte de vacă și tamponează-te pe piele cu o dischetă demachiantă înmuiată în lapte, nu turna pe tine din bidon…
P.S. Dacă dischetele demachiante sunt din bumbac organic umblă vorba că-s mai bune, având în vedere că locul este sensibil (n-am testat decât MioBio, Douce Nature, Sinea, Macdonald and Taylor – dintre care pe ultimele le recomand sincer).masca cu lapte

2. Masca naturală cu iaurt și banane
Poți s-o mănânci sau s-o pui pe față, cum ai chef 🙂
Tot ce trebuie să faci e să amesteci o banană cu 2 linguri de iaurt grecesc și o linguriță de miere lichidă, nu zaharisită (de rapiță) și s-o aplici pe piele. După 15 – 20 de minute te poți clăti cu apă călduță și te poți da cu apă termală (folosesc Ivatherm sau La Roche-Posay, cea din urmă la recomandarea dermatologului).

3. Masca naturală cu castravete și gel de aloe vera
Aloe Vera are proprietăți antiinflamatoare, antifungice, vindecătoare şi răcorește zona e care este aplicată, fiind utilă în tratarea pielii şi în special sub formă de gel poate calma durerile provocate de muşcăturile de insecte sau de arsurile solare, contribuie la regenerarea rapidă a pielii. N-am testat decât Dr Organic de la Centrofarm/ Plafar și gelul de la Forever Living Products, sunt deschisă la sugestii 🙂 Cunoștințele mamei, care au ghivece cu aloe, storc direct câteva picături din plantă în compoziție și gata. Eu n-am decât două flori în casă, așa că… pas.
O linguriță de gel se amestecă în blender cu un castravete mic și eventual o liguriță de pastă din ovăz (făcută anterior dintr-o linguriță de făină de ovăz sau ovăz măcinat și 50 ml apă). Rezultă o pastă moale pe care o aplici pe zonele afectate cu mișcări circulare, o lași vreo 30 de minute și apoi faci un duș călduț.

4. Masca naturală cu castravete și aspirină
Înlocuiește gelul de aloe de la rețeta precedentă cu 200mg de aspirină pisată, pune pasta rezultată la frigider pentru 15 minute și aplic-o apoi pe piele pentru 30 de minute.

5. Masca naturală cu ovăz
Teoretic, 150 de grame de ovăz, o lingurtă de miere și două linguri de lapte gras organiz, lapte de coso sau iaurt grecesc sunt de-ajuns să se combine-n blender într-o pastă groasă și grasă pe care apoi o lași să se odihnească (enetual la frigider) vreo 10 minute. O ții apoi pe față sau pe zonele iritate tot 30 de minute (ca și în cazul celei de mai sus), și o îndepărtezi tot cu apă călduță.

6. Masca naturală cu iaurt și avocado
Pentru asta ai nevoie de o jumatate de avocado super copt (care e hidratant, are vitaminele A, D, E și potasiu + steroli, adică niște compuși care contribuie la calmarea ititațiilor cutanate și au proprietăți cicatrizante), sucul de la un sfert de lpmâie, 1-2 imguri de iaurt super gras/ grecesc 10% și o lingură de miere de rapiță. Pasta rezultată în blender se întinde ușor pe față în strat subțire (insist cu faza asta, pentru că această mască are și lămâie și chiar nu vrei să te usture dacă faci excese…) și după 15 minute se poate clăti cu un prosopel înmuiat în apă călduță sau cu dischete demachiante înmuiate în apă termală.

7. Masca naturală cu iaurt și mușețel
Amestecă doua linguri de iaurt gras/ grecesc cu 2 picături de ulei esențial de mușețel (dacă ai păielea uscată folosește și o linguriță de miere în compoziția asta) și unge-te pe față și pe gât. Masca asta ar trebui să fie prima ta aopțiune atunci când te arzi pe nas, de exemplu 🙂

8. Masca naturală cu piersici sau caise
Un singur fruct se tae în bucărio mici și se pune-n blender împreună cu un albuș de ou și, eventual o linguriță de iaurt. Stai cu masca pe față vreo 15 minute, apoi te clăptești cu apă călduță. Masca asta e pentru creme mai ușoare iritații solare și NU se aplică niciodată pe pielea arsă (cu apă clocotită, ulei sau altele asemenea).

9. Masca naturală cu mușețel, castravete, lavandă și aloe vera
Mizeaxă-n blender 1 castravete, 1 sfert de cană de gel de aloe vera, un sfert de cană de ceai de mușețel, două picături de ulei de lavandă. Poți aplica masca asta pe tot corpul cu mâinile sau cu o pensulă și după 30 de minute (în care te poți înveli făără rpobleme cu un prosop moale), clătește-te cu apă călduță sau rece și aplică imediat o cremă hidratantă**.

10. Masca naturală cu ulei de lavandă, bicarbonat de sodiu și ceai verde
Cea mai ușoară (și cam lichidă) mască conține 3 picături de ulei de lavandă adăugate într-un sfert de cană de ceai verde (răcit) în care-i dizolvat o linguriță de bicarbonat de sodiu. Se aplică tot pentru 15 minute și se clătește cu apă rece. Poți face și baie în cada plină cu apă călduță în care-ai pus o cană de ceai verde sau negru în care-i dizolvat o lingp de bicarbonat și 3 picături de ulei esențial de lavandă.

EXTRA:
  • Un alt igredient care îți poate fi aliat în lupta eficientă cu arsurile solare este uleiul de coriandru care ajută la  reducerea inflamațiilor.
  • Dacă amesteci două lingurițe de ulei de masline cu două lingurite de oțet și masezi amestecul rezultat ușor și lași vreo 30-40 de minute, apoi clătești cu apă călduță, o să te simți și mai bine
  • Sucul de la două lămâi amestecat într-o cană cu apă filtrată se aplică poate aplica pe piele cu un prosop sau cu dischete demachiante, prin tamponare. Poți scăpa de usturime, grăbind vindecarea pielii.

*Atenție, nu vorbim de arsuri grave, ci de iritații minore, insolație și disconfort, pentru că dacă ai probleme grave, pielea bășicată și febră, chiar trebuie să te duci la medic, în loc să folosești leacuri sau produse care ți-ar dăuna.

Și nu, nu poți face mai mult de o mască pe zi când ești în situația asta, fiindcă pielea e sensibilă, porii sunt deschiși, iar viața e complexă și are diverse aspecte.
A, și ai grijă să aplici orice mască în strat subțire!

**

Dacă nu ai chef să-ți faci măști, folosește creme împotriva arsurilor solare.

Uite câteva propuneri:

1. Genera cu vitamina E și Q10

2. Califlora cu mușețel

Caută creme sau geluri cu mentol, camfor sau aloe, pe care le aplici după ce le-ați ținut la frigider.

Nu uita de spray-ul răcoritor. Mie-mi place unul de la Bioderma (Photoderm SOS).

Bea multă apă și NU te mai expune la soare până nu te vindeci!

Arsurile solare contribuie direct la creșterea riscului de cancer de piele.

ASCULTĂ MEDICII: citește CUM SĂ PREVII ȘI CU SĂ TRATEZI ARSURILE SOLARE!

foto: becomegorgeous.com.