Dacă mergi între 21 – 30 august la Craiova și Cetate, e musai să „testezi” Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară. Organizatorii au pregătit o selecție specială de filme balcanice, legate de tema celei de-a șasea ediții: „Drumuri și răspântii”.
De ce să descoperi cinematografia țărilor balcanice? O să-ți completezi tabloul realității și istoriei tale, o să te prinzi că împărțim multe tradiții și obiceiuri cu oamenii din acest spațiu, o să vezi prin ce se deosebesc filmele vechi și noi ale vecinilor și, mai mult decât atât, o să faci parte din publicul privilegiat care va avea acces la astfel de informații și la demonstrații culinare minunate.
Festivalul se deschide vineri, 21 august, în aer liber, în Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat, cu multi-premiatul lungmetraj al regizorului turc Yılmaz Güney, Yol (Drumul) – „prima creație din Turcia care a câștigat Palme D’Or la Cannes (plus Premiul FIPRESCI și mențiune specială din partea Juriului Ecumenic)” și probabil primul film premiat la un festival prestigios realizat de un regizor aflat închisoare care vorbește despre oamenii și autoritățile Turciei de după lovitura de stat din 1980, prin intermediul poveștilor a cinci deținuți aflați în permisie timp de o săptămână.
După cele 2 seri de film de la Craiova, festivalul continuă din 23 august în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj) cu proiecţii de film şi demonstraţii culinare. Intrarea e liberă! Dacă vrei să afli mai multe informații despre campare, masă ori posibilități de cazare la Cetate, scrie un mesaj pe Facebook.
ALTE DOUĂ FILME DIN PROGRAM: Nyfes/ Miresele (2004) și Little England/ Mica Anglie (2013).
În Nyfes povestea se petrece în 1922 și ne-o prezintă în primplan pe Niki Douka (Victoria Haralabidou), o nevastă de comandă, una din 700. La bordul navei King Alexander, aceasta se îndrăgostește de un fotograf american (Damian Lewis), vaporul purtându-i către soțul ei cel nou, din Chicago, iar pe el către casă, spre o căsnicie eșuată. Damian Lewis este cunoscut publicul din România pentru rolul lui Nicholas Brody din serialul american Homeland. Filmul a fost realizat cu suportul lui Martin Scorsese, care este și producătorul executiv al acestuia.
În Little England/ Mica Anglie două surori, Orsa și Moscha, din insula Andros, supranumită Mica Anglie datorită bogățiilor, se îndrăgostesc de locotenentul Sypros Maltabes. Însă, doar una dintre ele este sortită să devină soția lui, într-o perioadă în care căsătoriile erau încă aranjate de părinți. Subiectul filmului acoperă perioada interbelică, dar și cea a anilor 1950. Little England a fost un succes de box office în Grecia, încheind anul 2013 pe locul doi în clasamentul general și pe primul loc în clasamentul filmelor grecești. Mica Anglie s-a bucurat și de succes de critică atât la nivel domestic cât și peste hotare.
Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie “Mircea Dinescu” în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova şi Asociaţia „Craiova Capitală Europeană 2021”, cu sprijinul CNC şi ICR.
„Țăndări” – primul lungmetraj regizat de Bogdan Naumovici – invită publicul...