10 pentru FILM la TIFF 2017

Pentru al șaselea an consecutiv, Festivalul Internațional de Film Transilvania continuă să promoveze profiluri noi de actori în cinematografia română. 10 dintre artiștii care s-au remarcat pe scenele de teatru, dar nu au avut până acum roluri semnificative pe marele ecran, vor fi în lumina reflectoarelor la TIFF, în programul 10 pentru FILM. Actorii vor fi prezentați publicului, presei și profesioniștilor din industrie și vor lua parte la workshop-urile, premierele și dezbaterile organizate în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc(8-10 iunie).

Impactul programului asupra celor selectați în fiecare an este vizibil. Mulți dintre cei 50 de actori prezentați edițiile anterioare s-au făcut remarcați și au fost distribuiți ulterior în filme, seriale TV și videoclipuri. Maria Obretin (Umbre, 6,9 pe scara Richter), Rareș Andrici (Bacalaureat), Cristian Balint (The Blacklist), Vlad Bălan (Valea mută), Elena Ivanca (Usturoi), Fülöp Erzsébet, Lucian Teodor Rus (Inimi cicatrizate), Alex Ion (Atletico Textila), Ruxandra Maniu, Nicholas Cațianis Jr., Cezar Grumăzescu sunt doar câțiva dintre ei. În fiecare an, la TIFF, actorii au parte de broșuri dedicate, fotografii şi clipuri realizate într-un studio profesionist.

Cei 10 actori selectați în 2017 sunt: Alexandru Voicu (Teatrul Mic, Teatrul Act, ARCUB, Teatrul Excelsior, Godot Cafe-Teatru), Amalia Ciolan (Teatrul Național București), Anca Loghin (Teatrul Național Târgu Mureș), András Korpos (Teatrul Național Târgu Mureș), Carmen Florescu (actor independent –  Teatrul Mic, Teatrul Act, Green Hours, Nottara, WASP, Teatrul de Comedie), Eduard Trifa (Teatrul Municipal Baia Mare), Emilia Bebu (Bulandra, Teatrul Act, Teatrul Studențesc Casandra, Teatrul Maria Filotti din Brăila), Lucian Pavel (Bulandra, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul de Comedie, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul de Artă), Radu Lărgeanu (Teatrul Național Cluj-Napoca), Richard Hladik (Teatrul German de Stat, Teatrul Național Timișoara).

Actorii au fost aleși de un grup de profesionişti din teatru şi film: Tudor Giurgiu (regizor şi producător), criticii de teatru Iulia Popovici, Cristina Rusiecki, Oana Stoica și Cristiana Gavrilă, Viorica Capdefier (director de casting), Răzvan Penescu (editorul portalului LiterNet) și Ileana Cecanu (publicist, coordonator proiect).

ALEXANDRU VOICU

Data naşterii: 11 august 1993

Studiază actoria la Universitatea Națională de Teatru și Film ,,I.L. Caragiale’’ din București, anul II, Master secția Arta Actorului, și este actor la Teatrul Mic din București. A jucat pe scenele unor teatre precum Teatrul Act, Teatrul Excelsior, Teatrul Național București, ArCub și Godot Café-Teatru.

De-a lungul carierei sale, a strâns o seamă de premii: cel mai bun actor în rol principal la festivalul 10 minutes play 2014, cel mai bun actor în rol principal la Gala UNATC 2015, premiul de debut la Maratonul Teatrului Independent în 2015, Marele premiu Ștefan Iordache la Gala HOP 2016, nominalizare UNITER pentru Debut în 2015. Pe lângă rolurile din teatru, a avut câteva mici colaborări din zona filmului în serialul Umbre, produs de HBO, 6,9 pe scara Richter, de Nae Caranfil, și Noaptea Ursului în regia lui Răzvan Macovei.

 AMALIA CIOLAN 

Data nașterii: 13 septembrie 1967

Absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală si Cinematografică ,,I.L. Caragiale”, clasa profesorului Ion Cojar, joacă din 1994 pe scena Teatrului Național din București. Poate fi văzută în prezent în piesa Înşir’te mărgărite, regia şi versiunea scenică Dan Puric. Tot la Teatrul Național din București a jucat în 20 de ani în Siberia, în regia lui Sorin Misirianțu, Omul cu mârţoaga, în regia Ancăi Bradu, Macbeth, în regia lui Radu Penciulescu, Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal, în regia lui Florin Fătulescu, Trei surori, regizat de Yuri Krasovski. A colaborat cu regizori ca Gelu Colceag, Dan Pița sau Alexandru Tocilescu. A avut mici colaborări și pe zona de film, cu regizori ca  Doru Nițescu si Călin Peter Netzer, și a avut și participări în spectacole produse de Televiziunea Română. În 1995 a câștigat Premiul criticii pentru debut pentru rolul Nastasia – Domnişoara Nastasia, regia Ion Cojar, Teatrul Radu Stanca din Sibiu.

ANCA LOGHIN

Data nașterii: 6 noiembrie 1977

Și-a încheiat studiile de actorie în 2003, la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș. În prezent, poate fi văzută pe scena Teatrului Național Târgu Mureș.

A jucat în spectacole  regizate de Vlad Masacci (Visul unei nopți de vară),  Cristi Juncu (Scoala Nevestelor), Rareș Budileanu (Camera 701), Radu Alexandru Nica (Contra Iubirii), Cristian Popescu (Krumm), Mihai Mănuțiu (Don Quijote), Aleksandar Ivanovski (Crize) sau coregrafiate de Gigi Căciuleanu (Vivaldi si Anotimpurile, Carmina Burana).

A jucat și pe scenele teatrelor Toni Bulandra din Târgoviște și Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe. De asemenea, a avut câteva roluri mici în filme ca Billion Star Hotel (2016), regizat de Alecs Năstoiu, și Sex Traffic (2004), regizat de David Yates.

ANDRÁS​ KORPOS

Data nașterii: 31 octombrie 1973

S-a născut la Târgu Mureș și a urmat studiile Universității de Artă Teatrală sub îndrumarea profesorilor Farkas Ibolya și Sebesttyen Aba.

Și-a început cariera în 2003 pe scena Teatrului Național Târgu Mureș, în Nefericiții de Füst Milán, spectacol regizat de Bodó Viktor. A continuat să lucreze cu acest teatru în cadrul companiei Tompa Miklós, colaborând cu regizori ca Liviu Pancu (Poveste din grădina zoologică), Alexandre Colpacci (Măsură pentru măsură), Király István (Fiul norocului). László Csaba (Învățătoarea), Sorin Militaru (Îmblânzirea Scorpiei), Keresztes Attila (Tartuffe, Pescărușul) și mulți alții.

Pe lângă impresionanta carieră în teatru, András a avut câteva roluri mici și în filme: Aglaja, regia Deák Krisztina, Orașul pieirii și Focul de pe munte, de Poór István, iar în 2010 a câștigat bursa artistică Erdős Irma.

CARMEN FLORESCU

Data nașterii: 11 decembrie 1980
A urmat cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală si Cinematografică ,,I.L. Caragiale’’ din București, sub îndrumarea profesorilor Sanda Manu și Ion Cojar. În prezent poate fi văzută pe scena Teatrului Nottara din București în piesa Iubirea la oameni, de Dmitri Bogoslavski, regizată de Evghenia Bercovici.

A colaborat cu regizori ca Robert Bălan, Anca Ciuclaru, Gianina Cărbunariu, Iulia Stănescu și Alexandra Badea și a jucat în spații ca WASP – Working Art Space and Production (București), Studioul Yorik din Târgu Mureș, Studioul de teatru Casandra, pe scena Teatrului Act, la Teatrul Municipal din Târgoviște și la Teatrul de Comedie. În 2003, a participat la Festivalul de Teatru de la Avignon. Carmen a avut câteva roluri mici și în cinema și televiziune, în Ho Ho Ho, de Jesus del Cerro, Aniela, un serial regizat de Iura Luncașu, și La Urgență, de Andrei Zincă.

 EDUARD TRIFA

Data nașterii: 5 octombrie 1994

A studiat actoria în cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai’’ din Cluj Napoca, în clasa lect. univ. drd. Ionuț Caras.

Eduard a lucrat cu regizori precum Andrei Dinu (în Edmond, la Teatrul Municipal Baia Mare), Marcel Țop (în Zorba, producție inspirată de opera lui Nikos K.), Andrej și Teresa Wekminski (în Crochiuri din Transilvania sau Melancolia Oului Negru (în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca), Adina Lazăr (în Ivanov de Cehov) sau Ionuș Caras și Mara Opriș (Țara de Nicăieri, adaptare după Peter Pan și Wendy de J.M. Barrie).

A participat la atelierul Viewpoints, susținut de Adrian Roman, la atelierul de Tehnică de actorie de film, cu Cosmin Chivu, profesor la Universitatea de Teadru din New York, Contact improvisation cu Enikö Szilágyi și Basic Ideas of The Cricot-2 Theater Concept susținut de Andrej și Teresa Welminski.

 

EMILIA BEBU

Data nașterii: 26 octombrie 1982

Absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ,,I.L. Caragiale’’ din București, secțiunea Actorie, clasa profesorului Gelu Colceag, a obținut ulterior și diploma de master, coordonată de același profesor.

Are multiple colaborări cu diverse teatre din București (Bulandra, Teatrul Act, Teatrul Studențesc Casandra), dar și cu Teatrul ,,Maria Filoti’’ din Brăila. A lucrat cu regizori apreciați ca Andrei Șerban (Lear(a)), Andreea, Vulpe (Platonov), Alexandru Tocilescu (Prietenii) sau Alexandru Darie (Ce păcat că-i curvă). A participat la multe workshop-uri, printre care Academia Itinerantă Andrei Șerban, și a obținut Premiul pentru cea mai buna actrita, promoția 2005, la Studioul de Teatru Casandra.

În zona de film a avut apariții în două scurtmetraje semnate de Ruxandra Ghițescu și Andreea Dobre și a avut câteva roluri mici și în seriale (Umbre, r. Igor Cobileanski, și Deschide Ochii, r. Iura Luncașu).

 

LUCIAN PAVEL

Data Nașterii: 18 septembrie 1967
Lucian Pavel și-a terminat studiile în 1994, odată cu încheierea masteratului în Arta Actorului la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ,,I.L.Caragiale’’, la clasa profesorului Ion Cojar.

Activitatea sa artistică include roluri în: Visul unei nopți de vară, la Teatrul Bulandra din București, Îmblânzirea scorpiei, la Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Golem  și Cabaret – la Teatrul Evreiesc de Stat, Cabaret, Și veni bărbatul la femeie la Teatrul de Artă din București și Nina, la Teatrul de Comedie.

În film, a lucrat cu regizori precum Alexandru Maftei, Andrei Georgescu și Daniel Sandu.

Activitatea sa teatrală nu se rezumă la actorie. A lucrat ca producător de teatru și TV și regizează spectacole cu distribuții importante la ArCuB.

RADU LĂRGEANU

Data nașterii: 4 martie 1983
Radu și-a încheiat studiile în 2009, absolvind secția  Facultății de Teatru și Televizune a Universității ,,Babeș-Bolyai’’ din Cluj-Napoca, clasa lui Miriam Cuibus, specializarea Arta actorului.

Pe scena Teatrului Național Cluj-Napoca, Radu Lărgeanu a colaborat cu regizori precum Răzvan Mureșan (Cei ce făuresc imperii), Sorin Militaru (Visul unei nopți de vară) Eli Simon (Clovni extratereștri) sau Roberto Bacci (Don Juan). A mai jucat în Clasa noastră, de Tadeusz Slobodzaniek, în regia lui Laszlo Bacsardi, și Zahak, spectacol de teatru Neo-Nô în regia lui Izumi Ashizawa.

A avut mici colaborări în film cu regizori precum Cristian Pascariu, Cătălin Apăvăloaie sau Sergiu Timar. S-a implicat în proiecte de teatru ca asistent regie și ca scenograf. A participat și la diferite ateliere conduse de David Esrig, Burghausen (Germania), Neo-Nô Theatre, la un workshop coordonat de Izumi Ashizawa (Japonia) în Cluj-Napoca și la The Language of Shakespeare, masterclass coordonat Michael Page (SUA) în Cluj-Napoca. 

RICHARD HLADIK

Data nașterii: 14 februarie 1992

Abolvent al Facultății de Muzică, secția Artele Spectacolului,  Actorie în limba germană, Universitatea de Vest din Timișoara, din 2012 este angajat al Teatrului German de Stat din Timișoara.

 

A colaborat cu Peter Kerek (Micul Prinţ), Volker Schmidt (De fapt e frumos), Silviu Purcărete (Moliendo Café), Răzvan Mazilu (Cabaret) și Szabo K. Istvan (Fӑptaşi). În prezent joacă în Deşteptarea primӑverii, în regia lui Charles Muller.

Richard a avut câteva colaborări în cinema, în scurtmetraje și lungmetraje, cu regizori precum Sinisa Dragin, Nils Loof sau Henning Malz. A participat la numeroase workshopuri, atât de actorie, cât și de dans și mișcare scenică.

Credit foto 10 pentru FILM: Adi Bulboacă