Pe timpul vacanței, MNAC a pregătit un program recreativ. În fiecare weekend sunt invitați copiii, adolescenții și părinții la o serie de activități menite să familiarizeze vizitatorii muzeului de toate vârstele cu tehnici artistice şi moduri de expresie creative, cât și să să descopere colecția.
PORTRETUL ÎN ARTA CONTEMPORANĂ cu Aurora Kiraly
Atelier despre portret și cum se raporteaza artiștii contemporani la acesta. În final, fiecare participant își va realiza un autoportret pe care îl va putea lua acasă. Atelierul va fi despre observație, despre percepție, despre reflecția în oglindă, despre noi și imaginea noastră.
ATELIER DE SUNET cu Anamaria Pravicencu
Atelier pentru adolescenți, tineri și adulți. Nu este necesară înscrierea în prealabil.
Tema 1: Clădirea Muzeului Național de Artă Contemporană este marcată de o mare diversitate de calități acustice ale spațiilor, în funcție de dimensiunea sălilor, materialele folosite, gradul de ocupare și utilitatea spațiilor respective. Atelierul constă într-o plimbare sonoră de explorare a acestor spații, de identificare a elementelor care contribuie la un tip sau altul de sonoritate și a felului în care aceste spații pot fi activate sonor.
Tema 2: Sesiune de ascultare și identificare a unor sunete înregistrate de diverși artiști în București sau alte orașe din lume, și a felului în care acestea pot fi folosite pentru înțelegerea identității sonore a orașului, a activităților umane, dar și pentru crearea unor discursuri artistice prin intermediul compoziției sonore.
ATELIER DE DESIGN cu Luminița Mihai
Participanții vor explora, prin joaca cu materiale neconvenționale, modul în care volumul, textura și culoarea construiesc obiecte a căror funcționalitate finală este aceea de a fi purtate – ca bijuterie, accesoriu vestimentar sau element de costum. Atelierul va porni cu o scurtă prezentare a domeniului design-ului și a istoricului său, cât și a importanței recuperării materialelor folosite.
ATELIER DE INSTALAȚIE ȘI OBIECT cu Sorana Țăruș
Cutii de ambalaj, o doză de suc, ziare sau sârme, dar și desene și culori. Cu foarfeca, lipici și imaginație le vom transforma în mici creații personalizate. Încurajăm schimbul de idei și de instrumente de lucru. Vom explora împreună posibilitățile de expresie ale obiectului și instalației. Atelierul pornește cu o scurta prezentare a acestor media, cu exemple din arta românească contemporană.
ATELIER DE SERIGRAFIE cu Octav Avramescu
Serigrafia a câștigat vizibilitate în lumea artei târziu cu Andy Warhol și datorită faptului ca e non-toxică și e cea mai folosită tehnică manuală pentru multiplicat imagini ca postere/fanzine/tricouri sau alte aplicații artistice. În cadrul atelierul de serigrafie pentru carte vom concepe un design și o metodă de pliere pentru o publicație cu 1 sau 2 culori.
ATELIER DE MOZAIC cu Sorana Țăruș
PArticipanții vor experimenta atât modul în care se poate compune imaginea din elemente geometrice, cât și posibilitățile de expresie specifice acestei tehnici, într-un atelier adaptat vârstei participanților.
DESPRE TEXT ȘI IMAGINE ÎN ARTA CONTEMPORANĂ cu Aurora Kiraly
Atelier despre diverse modalități în care artiștii utilizează textul și imaginea în lucrările lor – ca formă, mesaj, combinații de litere sau cuvinte pentru a transmite o idee, asocieri neașteptate de cuvinte și imagini, tocmai pentru a ne provoca și a ne da de gândit.
Atelierul practic va fi despre Mail-Art (arta-poștală), o formă de comunicare artistică inițiată de Gruparea Fluxus, începând cu anii ’60 și care a luat amploare în anii ’80.
ATELIER DE CIANOTIPIE cu Clara Duran
Descoperit de John Herschel în 1842, cianotipia este un proces fotografic alternativ bazat pe sensibilitatea sărurilor ferice la razele ultraviolete. Atelierul va fi insotit de o scurta introducere in istoria procedeului. Învățăm teoria procesului și îl punem în practică, fiecare participant urmând să realizeze o lucrare.
ARTA CARE SPUNE O POVESTE cu Aurora Kiraly
Vom privi și discuta proiecte de artă narativă, lucrări care povestesc fapte sau evenimente și vom vedea că acest tip de artă are o istorie lungă. Atelierul practic urmăreste realizarea unor cărticele unde vor spune, prin intermediul imaginilor, o mică poveste. Banda desenată sau jurnalul sunt două propuneri de la care vom porni.
Pentru înscrieri, scrieți un mail la info@mnac.ro sau să sunați la 0213189136.
Regulile de acces în incinta Palatului Parlamentului s-au schimbat. Intrarea cu automobilul la MNAC acum se face pe poarta A1 (intrarea de la Senat), iar ieșirea se face pe fosta intrare la muzeu. Accesul pietonal rămâne neschimbat.
„Țăndări” – primul lungmetraj regizat de Bogdan Naumovici – invită publicul...