Cea de-a doua ediție a festivalului de film european de la Buzău, BUZZ CEE, și-a desemnat aseară, 8 iulie, câștigătorii celor patru secțiuni de competiție: lungmetraj, scurtmetraj, scurtmetraj studențesc și documentar.
Premiul BUZZ CEE pentru lungmetraj a mers la filmul Boy On The Bridge/ Băiatul de pe pod, o dramă emoționantă din Cipru, care i-a convins pe membrii juriului format din Maria Obretin (actriță), Irina Margareta Nistor (critic de film) și Maria Hengge (regizor).
Premiul special al directorului artistic a mers spre The Letterbox/ Cutia de scrisori, producție din Turcia. „Acest lungmetraj a primit foarte multe aplauze din partea publicului buzoian. E un film proiectat la Buzău în premieră europeană, cu un subiect care vorbește despre prietenie, ambiție și sensibilitate, iar festivalul nostru promovează și încurajează astfel de valori”, spune Aurelian Nica, director artistic al BUZZ CEE.
Short BUZZ, premiul pentru scurtmetraj, a ajuns la producția românească 4.15 PM Sfârșitul lumii, secondat de o mențiune specială pentru Who`s Afraid of The Dark/Cui i-e frică de întuneric (Grecia, 2016), în timp ce Student BUZZ, premiul pentru scurtmetraj studențesc a fost adjudecat de Recoil/Recul, un film ucrainean care a convins juriul format din Andreea Vasile (actriță), George Mihalcea (jurnalist) și Mihai Bauman (regizor). „În primul rând, felicităm organizatorii pentru o foarte bună selecție a filmelor înscrise în competițiile de scurtmetraj. Cel mai bun film studențesc, în opinia noastră, s-a remarcat prin compoziția imaginii și atmosferă, iar mențiunea specială a fost pentru prestația actoricească remarcabilă. Cel mai bun film de scurtmetraj ne-a convins prin construcția unui Iisus memorabil, o producție care e în egală măsură filosofică și thriller și care oferă spectatorului o rară libertate de a alege și a gândi”, transmite juriul prin Mihai Bauman.
Premiul pentru documentar i-a revenit docu-fiction-ul Houston, We Have A Problem/ Houston, avem o problemă, coproducție Croația/Germania/Cehia/Slovenia. Juriul a mai acordat și un premiu special pentru documentarul Invisibles in Mosul/Invizibili în Mosul, în regial lui Itai Anghel. „A fost foarte greu pentru noi să jurizăm atâtea producții de excepție și nu am putut să ne hotărâm doar asupra unui singur titlu. Invizibili în Mosul e un documentar care arată curaj în a vorbi desprepartea mai puțin văzută a orientului”, a motivat Laura Baron (membră a juriului, alături de George Kalomenopoul și Hans-Stefan Heyne) decizia de a acorda această mențiune specială.
Ediția a doua BUZZ CEE a numărat în sălile de proiecție peste 5000 de spectatori la cele 50 de lungmetraje, scurtmetraje, documentare și proiecții speciale care s-au aflat în programul festivalului timp de șase zile.
„Le mulțumim buzoienilor care au arătat că demersul nostru este unul benefic pentru ei și au fost prezenți în număr atât de mare la proiecțiile noastre. Interesul și bucuria pe care ni le-au transmis ne dau certitudinea că suntem pe drumul cel bun și abia așteptăm ediția a treia”, transmite Mihaela Constantinescu, director BUZZ CEE.
Lista completă a filmelor participante în competiția BUZZ CEE 2017 o găsiți pe website-ul evenimentului, http://www.buzzcee.ro/
La fel ca la prima ediţie, intrarea la toate filmele din cadrul festivalului a fost liberă.
BUZZ CEE este un festival realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Primăriei Municipiului Buzău – Consiliul Local Buzău
„Țăndări” – primul lungmetraj regizat de Bogdan Naumovici – invită publicul...