Vineri, 17 august, la lăsatul serii*, se va redeschide public, după 10 ani de la ultimul eveniment, Grădina de vară ”Farul” din Mangalia.
Asociația One World Romania, cu susținerea Primăriei Municipiului Mangalia, organizează o proiecție specială a documentarului ”Chipuri, locuri”, unul din titlurile nominalizate la Oscar anul acesta: un film despre oameni și istoriile lor, despre cum pereții spun povești și imaginile prind viață. Și nu în ultimul rând, despre colaborarea dintre o regizoare de 90 de ani, și un fotograf de trei ori mai tânăr.
Miza acestui eveniment este de a repune în circuit grădina de vară, un spațiu aflat în inima orașului și care, deși nu a fost folosit în ultimii ani, s-a conservat foarte bine, având un real potențial de a găzdui evenimente similare.
Pe parcursul verii, programul educațional One World Romania la Școală organizează o serie de proiecții de filme documentare în spații neconvenționale, de la curți ale prietenilor și colaboratorilor la spații nefolosite din orașe mici, mari și mijlocii, pentru a atrage atenția asupra nevoii de spații culturale, dar și pentru a deschide discuții în jurul unor subiecte de actualitate. În acest scop, am selectat filme care vorbesc din diferite perspective despre schimbările care se întâmplă în lume și despre cele pe care ni le dorim: Schimbări ale orașelor, clădirilor, structurilor sociale, ale oamenilor și ideilor, schimbări care ne privesc și pe care le putem influența.
Îi invităm așadar la proiecție atât pe localnicii din Mangalia, cât și pe iubitorii de film documentar aflați pe litoral. Persoanele dornice să dea o mână de ajutor la curățarea spațiului și pregătirea proiecției sunt, de asemenea, binevenite.
CHIPURI, LOCURI
Agnes Varda, JR | Franța | 2017 | 89 min
Da, acesta este un film despre chipuri și locuri. Dar mai ales despre un al treilea lucru, nemenționat în titlu: timp. Agnès Varda, regizoarea iconică a Noului Val francez, a decis să facă ultimul ei film, la aproape 90 de ani, împreună cu un tânăr artist vizual, deja celebrul JR.
Acest cuplu neașteptat se pornește la drum în căutarea unui rost. Ce găsesc sunt fragmente din fața mai veche a Franței: muncitori, femei puternice, ce a mai rămas din Jean-Luc Godard – bucăți dintr-un puzzle vizual pe care cei doi le redau lumii în formule vizuale suprinzătoare, încărcate de emoție și substanță, pline de o mândrie și demnitate care intră în conflict direct cu naționalismul și populismul găunos care bântuie tacit în afara fiecărui cadru.
*Grădina va fi deschisă începând cu ora 19:00. Proiecția de film începe la ora 20:30.
INTRAREA LIBERĂ
„Țăndări” – primul lungmetraj regizat de Bogdan Naumovici – invită publicul...