Pe 21 septembrie, la cea de-a 9-a ediție Noaptea Albă a Filmului Românesc, spectatorii din București vor avea ocazia să vadă documentarele românești care au cucerit publicul în marile festivaluri internaționale din ultimul an, o parte din ele nelansate încă în cinema sau pe marile ecrane.
Documentarul Popeasca, un omagiu adus regretatei actrițe Stela Popescu, va fi pentru prima oară proiectat pe ecran mare în București. Realizat dintr-un colaj de materiale audio-vizuale din 1958 și până în prezent, care include numeroase imagini din arhiva Televiziunii Române, precum și înregistrări din arhiva personală a actriței, filmul biografic regizat de Stanca Radu, nepoata Stelei Popescu, este dezvăluirea sensibilă a unei vieți dedicate scenei.
La fel de emoționant este și Licu, o poveste românească (r. Ana Dumitrescu), distins cu Marele Premiu la Festivalul DOK Leipzig. Construit în jurul lui Liviu Canţer, un bărbat în vârstă de 92 de ani care a supravieţuit unor evenimente istorice majore, documentarul redă România ultimului secol prin ochii unui om pierdut în istorie.
Cei care încă nu au avut ocazia, îl vor cunoaște pe 21 septembrie pe Caisă, în documentarul de debut al lui Alexandru Mavrodineanu, încă nelansat în cinema. Acesta spune într-un mod plin de naturalețe și simplitate povestea relației dintre un antrenor de box și un tânăr sportiv foarte talentat, dar a cărui carieră e pusă sub semnul întrebării.
Tot înaintea lansării în cinema ajunge la Noaptea Albă a Filmului Românesc și Dacii Liberi, regizat de Andrei Gorgan și Monica Lăzurean Gorgan. Filmul redă cele mai controversate subiecte ale momentului legate de naționalism și surprinde intrigile iscate în comunitățile de dacologi cu viziuni diferite.
După premiera de la Berlin din secțiunea Forum, Fotbal infinit, cel mai recent film al regizorului Corneliu Porumboiu, a cucerit spectatorii prin abordarea autentică, încărcată de „momente reuşite de umor fin, care alternează cu introspecţii subtile ale unui protagonist neconvenţional” (The Holywood Reporter). Pe 21 septembrie spectatorii îl vor cunoaște pe Laurenţiu Ginghină, funcţionar la Prefectura Vaslui, preocupat de aproape 30 de ani să revoluţioneze regulile fotbalului. Intrând în profunzime în povestea din spatele motivației protagonistului, regizorul ridică miza încercând să găsească un raport intim între fotbal și viață.
Nu putea lipsi din line-up nici fabulosul documentar România neîmblânzită (r. Thomas Barton-Humphreys), narat de Victor Rebengiuc. Realizat în colaborare cu britanicii de la Off the Fence, producţia a fost filmată pe parcursul unui an întreg și prezintă frumusețea sălbatică a României, cucerind spectatorii de toate vârstele. Două dintre succesele anului trecut, ambele cu premiera mondială la TIFF, se regăsesc în programul Nopții Albe a Filmului Românesc – Procesul (r. de Claudiu Mitcu și Ileana Bîrsan), care prezintă cazul controversat al lui Mihai Moldoveanu, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susține că nu a comis-o și Ouăle lui Tarzan (r. Alexandru Solomon), care pornește pe urmele legendarei inițiative a lui Stalin de a crea muncitorul perfect dintr-un hibrid om-maimuță, rezultând un documentar cu accente SF. Programul complet va fi anunțat în curând. Intrarea la proiecții este liberă.
„Țăndări” – primul lungmetraj regizat de Bogdan Naumovici – invită publicul...