in care se arata comunicare oficiala de la TIFF 2010:
Miercuri, 2 iunie, în cadrul Zilei Maghiare, TIFF a pregătit publicului cinefil o serie de proiecţii surpriză cu cele mai de succes titluri maghiare ale momentului.
După Off Hollywood şi Palme albe, Szabolcs Hajdu revine la TIFF cu Bibliothèque Pascal, povestea plină de întâmplări dramatice a unei femei nevoite să plece în străinătate pentru a-i asigura fetitei sale un trai decent. Prezentat în premieră mondială în cadrul secţiunii Forum a Festivalului de Film de la Berlin 2010, vorbit majoritar în limba română şi filmat parţial în România, Bibliothèque Pascal reuneşte în distribuţie unele dintre cele mai sonore titluri din cinematografia românească: Răzvan Vasilescu, Oana Pellea, Andi Vasluianu, Florin Piersic Jr., Mihai Constantin, Dorel Vişan, Ion Sapdaru.
Proiecţia filmului este programată pentru ora 18:00, la Cinema Republica şi va avea loc în prezenţa extraordinară a regizorului Szabolcs Hajdu, precum şi a actorului Andi Vasluianu.
Direct de pe covorul roşu de la Cannes, unde a fost prezent în competiţia oficială a festivalului, vine cel mai recent film al lui Kornel Mundruczo: Frankenstein Project, despre un tânăr de 19 ani care părăseşte internatul pentru a se întoarce în familia sa. Încercările de a restabili legăturile cu cei apropiaţi şi de a le recâştiga afecţiunea se dovedesc a fi dezastruoase. Filmul va fi proiectat la Cinema Echinox, începând cu ora 21:30.
Lista de titluri hit continuă la Cinema Victoria, de la ora 14:30, cu o producţie în regia lui Aron Matyassy, distinsă cu Premiul pentru cel mai bun film de lung metraj la Săptămâna Filmului Maghiar din 2009. Cinefilii vor afla povestea lui Ivan, un mecanic care trăieşte împreună cu sora lui autistă pe nume Eszter într-un sat dezolant de lângă graniţa Ungariei de Est. Când aceasta trece prin experienţa traumatizantă a unui viol, a cărui investigaţii ajung într-un punct mort, Ivan decide să ia dreptatea în propriile mâini.
Krisztina Goda, regizorul filmului Drumul spre glorie/ Szabadsag, szerelem, prezentat la ediţia TIFF din 2008, revine la Cluj cu o comedie neagră, plină de răsturnări de situaţie şi momente ce vor
stârni hohote de râs, dar şi suspans: Cameleonul. Filmul este programat la Cinema City, Sala 10, de la ora 11:00.
Aceeaşi locaţie va găzdui de la ora 13:30 proiecţia unui film pe placul fanilor de thriller şi SF: Transmisiunea, de Roland Vranik. Filmată la Constanţa, această tragicomedie absurdă se învârte în jurul a trei fraţi care trebuie să treacă peste propriile tragedii în timp ce lumea din jur se prăbuşeşte.
Nu suntem prieteni, a lui György Pálfi, regizorul filmului-cult care a făcut furori la TIFF 2006, Taxidermia, este un alt film din Ziua Maghiară, realizat din improvizaţii. Nu doar cei nouă actori amatori au improvizat, ci şi directorul de imagine , regizorul şi scenariştii. Povestea s-a creat pe loc din reacţiile şi ideile actorilor, iar rezultatul este unul cât se poate de …. comic. Publicul este aşteptat la acestă poveste cu multe răsturnări de situaţie şi momente absurde de la ora 23.00, la Cinema Arta.
Ziua maghiară se încheie la TIFF Meeting Point, de la ora 23:00, cu documentarul The Muzikas Story, în regia lui Peter Pal Toth, o incursiune captivantă în lumea faimosului ansamblu de muzică populară Muzsikas, care a cucerit o lume întreagă, prezentată de cunoscutul compozitor român Alexandru Bălănescu.
Spectaculosul Ursus Open Air din Piaţa Unirii va găzdui, de asemenea, proiecţia unuia dintre cele mai premiate şi mai îndrăgite documentare maghiare ale deceniului.
De la ora 21:45, microbiştii şi fanii celebrului jucător de fotbal Ferenc Puskás nu trebuie să rateze Puskás Hungary, un documentar în regia lui Tamás Almási despre marele căpitan al echipei maghiare din anii ’50, care a învins sărăcia şi exilul, a trecut prin Cel de-al Doilea Război Mondial şi Revoluţia din 1956, ajungând atacantul celebru în toată lumea al echipei Real Madrid. Senzaţionala poveste de viaţă a lui Puskas, dar şi imaginile de arhivă cu Ferenc Puskas, difuzate în premieră, sau relatările emoţionante ale celebrilor Pele, Alfredo di Stefano, Franz Beckenbauer sau Michel Platini sunt numai câteva dintre motivele pentru care spectatorii TIFF nu trebuie să rateze această proiecţie specială.
„Țăndări” – primul lungmetraj regizat de Bogdan Naumovici – invită publicul...