Pe 27 septembrie, de la ora 22:00, pe AMC începe al patrulea sezon al serialului original marcă proprie „Better Call Saul”. Toată lumea-l iubește pe Saul (fiindcă devine Saul, dar nu știm cât din Saul rămâne și cât se transformă) în noul sezon al serialului care-ți sugerează din titlu sa-l chemi, că vine.
În fiecare joi, de la ora 22:00 poți vedea câte un episod din această co-producție Sony Pictures care urmărește vreme de 6 ani evoluția auto-intitulatului avocat Jimmy McGill (Bob Odenkirk) spre identitatea lui Saul Goodman, personaj din „Breaking Bad” care a inspirat un prequel bun, ai cărui fani îi așteaptă deja continuarea.
Producătorii ne spun că „moartea lui Chuck (Michael McKean) este catalizatorul transformării lui Jimmy McGill (Bob Odenkirk) în Saul Goodman”. Dar serialul ăsta care a debutat pe 8 februarie 2015 cu maxime audiențe, nu oferă o narațiune simplă și nici nu-ți pune ordine, cronologic, în ce știi despre Jimmy/ Saul, nici despre celelalte personaje.
Ți le prezintă uman, urban, în salturi în trecut sau viitor, care se potențează alegerile prezente. Și o face prin scenariu inteligent, filmări lente, cadre lungi și montaj inspirat, referințe cinematografice sau tributuri subtile.
Personajul lui Bob Odenkirk e unul care nu-și apără sau justifică alegerile, dar fiecare cadru o face subtil pentru el, conturându-l psihologic aproape de natura fiecăruia tocmai prin capacitatea de a trezi empatie autentică.
În noul sezon, Jimmy (băiețașul ăla absolvent de „școala vieții”, nici frumos, nici deștept, nici charismatic, dar extrem de inteligent, care s-a învârtit avocățește prin Albuquerque, New Mexico, s-a angajat la Hamlin, Hamlin & McGill (HHM), unde s-a ținut de fusta colegei Kim Wexler (Rhea Seehorn), în timp ce încerca să-i pună bețe-n roate inamicului său Howard Hamlin (Patrick Fabian), dar și fratelui său Chuck McGill (Michael McKean) și apoi s-a băgat în lumea traficanților de droguri) aută noi combinații, iar cei cu care alege să lucreze legal sau ilegal cresc și ei, odată cu bătăliile pentru putere pe care și le duc între ei sau cu ei înșiși.
Fostul polițist implicat în trafic de droguri, Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks) gestionar de spălătorie-seif, capii inamici Hector Salamanca (Marc Margolis), Gus Fring (Giancarlo Esposito) și dealerul Nacho Varga (Michael Mando) care se luptă pentru teritoriu, alături de mulți alții, au la rândul lor povești care se întrepătrund și țes pânza deasă a amintirilor și deciziilor care-l mână pe Jimmy către viața ca Saul.
Dar poveștile lor sunt la fel de interesante și suculente, oferindu-le fanilor ocazia să se împartă în tabere, după preferințe. (Vezi pe filmsi.ro și mai multe despre asta)
Revăzând recent câteva episoade din acest serial – univers, las cu mâna pe inimă recomandare de vizionare solo și cu prieteni, pentru a despica firele poveștilor, și a povesti la cafea despre: importanța iubitei Kim în viața lui, evoluția acestui personaj feminin extrem de bine conturat și discuțiile despre „relație” care se pot naște din multe scene reușite pe care le au împreună; carisma lui Gus, interpretat cu măiestrie de unul din guru rolurile negative – Giancarlo Esposito* – , sau despre una dintre cele mai simpatice campanii care s-au născut pentru promovarea unui business fictiv din „Breaking Bad” și „Better Call Saul” (LOS POLLOS HERMANOS) care a devenit realitate în Los Angeles, New York și Albuquerque.
Dacă te aștepți ca „Better Call Saul” să se apropie rapid de universul Breaking Bad, dar nu ai răbdare să afli confirmarea din primul episod al sezonului 4 ce va fi difuzat la TV pe 27 septembrie, cu liniștire zic: binge încetișor, că o să Lalo… cu toții.
*Ceva frumos, să fie privit și primit ca exemplu de discurs despre personaj
„Țăndări” – primul lungmetraj regizat de Bogdan Naumovici – invită publicul...