Animest.17: Staruri ale animației internaționale, proiecții online și un cine-concert de senzație

Au mai rămas doar câteva zile până la debutul celei de-a 17-a ediții Animest (7-16 octombrie, București), în cadrul căreia peste 340 de filme de animație vor cuceri marile ecrane din București. În 2022, evenimentul revine la formula care l-a consacrat, cu un program intensiv din care nu vor lipsi proiecțiile și evenimentele speciale, petrecerile și masterclass-urile susținute de profesioniștii din industrie invitați speciali la București. Ediția din acest an a festivalului Animest nu îi va uita nici pe iubitorii filmelor de animație din restul țării, care în ultimii doi ani au urmărit în număr mare filmele difuzate online, pe platforma de streaming a festivalului. Anul acesta, Animest le va oferi ocazia să vadă online toate filmele din secțiunile competiționale. 

  • Biletele de acces pentru proiecțiile din cinema incluse în programul Animest.17 sunt disponibile pe: https://eventbook.ro/festival/animest
  • Pentru a viziona online filmele din secțiunile competiționale, de oriunde din România, spectatorii pot achiziționa bilete direct de pe platforma de streaming a festivalului: https://online.animest.ro/. Filmele vor fi disponibile online începând cu data și ora anunțate în programul de cinema, și vor române pe platformă până la finalul ediției. 

#MeetTheJury

Ca în fiecare an, secțiunile competiționale din programul Animest vor fi analizate și jurizate de profesioniști din industria internațională, care vor decide titlurile câștigătoare ale ediției. Prezența lor la București reprezintă și o ocazie importantă pentru regizorii, producătorii și animatorii din România să-i întâlnească fie la evenimentele din programul festivalului, fie la masterclass-urile pe care unii dintre invitații ediției le vor susține aici. 

Din Portugalia, țară invitată la Animest.17, vine în juriul care va analiza filmele din Competiția Internațională de Scurtmetraj și selecția de filme studențești Abi Feijó, regizor, producător, profesor, director al muzeului de cinema Casa Museu de Vilar. Iubitorii de film și profesioniștii din industria autohtonă vor putea intra în dialog cu el joi, pe 13 octombrie, la Institutul Cervantes, unde cineastul va susține un masterclass cu acces gratuit, de la ora  16:00. Alături de el, vor face parte din juriul care va analiza cele două competiții de scurtmetraj regizorul Balázs Turai, care semnează multi-premiatul Amok, distins anul acesta cu Cristalul Annecy, și Ioana Nicoară, creator vizual, implicată în realizarea unor producții precum Muntele Magic (2015) sau Splendida Moarte Accident (2017).

Competiția de lungmetraj și cea dedicată filmelor autohtone o aduc la București, în rolul de jurat, pe Florence Miailhe, distinsă în 2015 cu Cristal d’honneur pentru întreaga activitate la Annecy și premiată în 2021 la Animest pentru lungmetrajul La traversée. O legendă a animației, cunoscută pentru stilul ei de lucru care pictura, pastelurile, nisipul și filmarea direct sub cameră, artista va intra în dialog cu publicul într-un masterclass susținut la Institutul Cervantes vineri, pe 14 octombrie, de la ora 16:00. Alături de Florence Mihailhe, vor face parte din juriul celor două competiții Fernando Galrito, directorul artistic al Festivalului de Film de Animație de la Lisabona – MONSTRA, și producătorul și regizorul norvegian Frank Mosvold, cunoscut în lumea serialelor de animație.

Răzvan Exarhu, gazda emisiunii Morning Glory de la Rock FM – parteneri media Animest în 2022, va face parte din juriul Animusic alături de artistul Sașa-Liviu Stoianovici (Balkan Taksim). Împreună cu ei, va analiza videoclipurile din competiția dedicată videoclipurilor muzicale animate Oksana Kurmaz, artista ucraineană care semnează ilustrația de pe posterul acestei ediții. 

Competiția VR continuă să prezinte și să premieze la Animest cele mai bune lucrări din domeniu, iar anul acesta, din juriul care le va analiza, vor face parte Ioana Mischie, artist român transmedia, Răzvan Vasilache, activ în domeniul animației și a artelor digitale din 2003, și Andreea Centea,  co-owner al Loop Virtual Reality Solutions. artist și culegător de folclor.

Pitch, please!, concursul Animest dedicat regizorilor și producătorilor din România și Republica Moldova, care au proiecte în preproducție, îi va aduce în juriu la această ediție pe Matea Milić, producătorul Festivalului Internațional de Film de Animație Animafest Zagreb, Mirela Vlad, profesoară la  Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, și Pedro Serrazina – regizor premiat, lector universitar și cercetător în domeniul animației.

Înscrieri pentru masterclass-ul susținut de artistul japonez Masaaki Yuasa

Cunoscut pentru stilul său neconvențional, care împinge cu lejeritate barierele genului și care i-a adus renumele internațional, transformându-l într-unul dintre cei mai apreciați creatori din lume, Masaaki Yuasa intră în dialog cu publicul duminică, pe 9 octombrie, de la ora 14:00, într-un masterclass susținut la Institutul Cervantes. Accesul este gratuit, în baza unei rezervări efectuate prin completarea fomularului:

Animestul iubitorilor de film din toată țara 

După succesul înregistrat în utlimii doi ani de platforma de streaming Animest, festivalul continuă demersul început în contextul restricțiilor și revine și la această ediție cu un program dedicat spectatorilor care nu vor putea fi prezenți la București în perioada evenimentului. Aceștia vor putea urmări din toată țara filmele din secțiunile competiționale, care vor fi active pe platformă de la data și ora anunțate în programul din cinema, și până la finalul ediției. Biletele pot fi achiziționate direct de pe online.animest.ro

Cine-concert: Animated Fairy Tales by Lotte Reiniger, în premieră absolută

La cea de-a 17-a ediție, Animest revizitează animațiile originale ale faimoasei Lotte Reiniger, inventatoarea animației de siluete, într-un cine-concert creat special pentru acest eveniment, pe muzica originală semnată de Balkan Taksim. Animated Fairy Tales by Lotte Reiniger propune o colecție de basme clasice, scrise de Frații Grimm, Wilhelm Hauff și Hans Christian Andersen, interpretate într-un stil unic, în alb și negru, totul cu acompaniament muzical live, creat și interpretat de Balkan Taksim, formația cunoscută pentru combinațiile de ritmuri și aranjamente electronice, sunete din Carpați și melodii de inspirație balcanică și anatoliană. Iubitorii de muzică și film sunt invitați să descopere cine-concertul sâmbătă seară, pe 15 octombrie, de la ora 21:00, la Cinemateca Eforie. Biletele sunt disponibile pe https://eventbook.ro/film/bilete-animest-17-cine-concert-balkan-taksim

Programul complet al ediției este disponibil pe animest.ro. Biletele pentru toate proiecțiile și evenimentele speciale au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate de pe https://eventbook.ro/festival/animest.

***

Festivalul Animest este un proiect al Asociației Animest, co-finanțat de Programul MEDIA al Uniunii Europene, Centrul Național al Cinematografiei și Institutul Cultural Român.

Animest.17 este un proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București afectiv” 2022. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro

Parteneri: Groupama Asigurări, Heineken ® Silver, Pop Cola, Vitamin Aqua, McDonald’s, Autonom, Domeniile Sâmburești, Spor – brand al Policolor, Kafune, Magazine Certificate LEGO, Editura Arthur, ArtHub, Urban DADA, Ogilvy, Studioset.

Parteneri instituționali: Goethe-Institut, Institutul Francez, Institutul Cultural Maghiar, Instituto Cervantes, Ambasada Japoniei, Japan Foundation, UNATC „I.L. Caragiale”, AFN

Parteneri media: Rock FM, AGERPRES, Itsy Bitsy, Radio România Cultural, IQads, Smark, Vice, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Films in Frame, Observator Cultural, Film Menu, Movie News, LiterNet, Sunt Părinte, Cinefilia, Proanimație.ro, Cinefan, All About Romanian Cinema – aac.ro, AIVImedia.hub, Munteanu

Partener de monitorizare: MediaTRUST