Anul 2015 va rămâne în istoria pop cult cunoscut și ca „anul Caitlyn Jenner”. Povestea atletului perfect al anilor 70-80 Bruce Jenner și a parcursului trans până la schimbarea numelui în Caitlyn Jenner la 65 de ani și relația lui prezentă cu cei 6 copii din 3 căsnicii a ținut primele pagini ale tabloidelor în fiecare lună.
Contextul (lupta evidentă în media pentru drepturile minorităților sexuale încununată cu girul oficial pentru căsătoriile gay, show-urile și serialele cu personaje trans, prelegerile publice despre acceptarea, întelegerea și ajutarea minorităților sexuale, show-urile de divertisment în care și-a făcut apariția și imaginea fostei soții Kris Jenner ex Kardashian, laolaltă cu succesul și suportul familiei Kim Kardashian – Kanye West) e cel care l-a sprijinit pe Bruce să devină Caitlyn la aproape 25 de ani după ce renunțase complet la visul de a trăi din plin egalitatea cu sine, de teama de a fi respins și izolat, fiind prins într-o epocă „machistă”. Dintr-un bărbat slab și emotiv care juca rolul bărbatului puternic a devenit o femeie puternică. Iar acceptarea, în cazul ei, înseamnă binecuvântarea familiei, suportul media și micile mari victorii: cum ar fi accea că SIRI te corectează dacă ceri acum info despre Bruce Jenner și îți sugerează să folosești numele Caitlyn Jenner.
E un exemplu de PR care se va studia probabil curând în școlile de profil (cel mai mare atlet din lume ajuns una din cele mai influente femei din lume).
BEFORE & AFTER 1: ACCIDENTUL ȘI MAȘINA
În februarie, Bruce a fost implicat într-un accident de mașină. A fost la volanul lui Cadillac Escalade care-a lovit o mașină ce-a intrat apoi într-un Hummer și s-a făcut praf. Femeia de 69 de ani pe nume Kim Howe care se afla la volanul mașinii lovite a murit pe loc, iar copiii ei îi cer acum daune lui Caitlyn Jenner pe care o așteaptă la tribunal. Numărul știrilor despre acest subiect a fost și rămâne infim față de cel al știrilor care preiau vestea cea minunată: că și-a cumpărat un Lamborghini Aventador, o mașină super scumpă, din care fotografii abia așteaptă să o surprindă coborând, să umple ziarele de frumusețe 🙂
Se întâmplă așa ceva, pe de o parte pentru că știrile negative despre vedete de calibrul ăsta care reprezintă ca imagine o anumită cauză sunt cam ocolite de managerii de conținut, pe de altă parte pentru că suntem încă în isteria „noilor modele de lifestyle” construite și susținute în media și pentru consum.
Tot ce se comentează: Caitlyn calcă pe o linie super fină între cocălăreală și eleganță, în ciuda imaginii atent studiate și a stilului vestimentar abordat. O să meargă la tribunal, o să filmeze când o face, dar în rest va jongla mereu cu atenția femeilor și a bărbaților la hainele pe care le poartă, evenimentele la care merge, mașinile pe care le conduce, mobila pe care o alege, poate și la mâncărurile pe care le va face sau degusta.
POVESTEA
SOȚIILE, TRATAMENTELE, COPIII
Câștigarea medaliei de aur la proba de decatlon a Olimpiadei din 76 l-a propulsat pe Bruce Jenner pe toate ecranele ca simbol al masculinității. Era căsătorit atunci cu stewardesa Chrystie Crownover, fiica unui preot. Au avut doi copii, Burt și Cassandra (care are acum 34 de ani). Chrystie știa că e trans și l-a sprijinit cât a putut. În timpul căsniciei a început să ia hormoni. Divorțul a survenit după o perioadă dificilă pentru amândoi.
Bruce s-a căsătorit la câteva luni după, cu artista Linda Thompson, ea s-a recăsătorit mai târziu și a mai făcut 2 copii. Linda era gravidă cu Brandon, iar peste aproape 3 ani l-au avut pe Brody. Când Brandon avea aproape 4 ani a îndrăznit să-i spună ce este și ce își dorește de fapt, lucru care-a dat-o peste cap pe Linda. În cele din urmă, la finalul anilor 80, Bruce a renunțat la tratamentele hormonale, de frica reacției publicului și a copiilor. Divorțul se pronunțase, oricum.
La sugestia unor prieteni, a mers prin 90 la o întâlnire cu Kris Kardashian (o femeie stilată, destul de influentă și populară, al cărei soț de origine armeană Robert Kardashian, avocat al lui OJ Simpson, murise de cancer, lăsând în urmă 3 fete Kim, Kourtney și Khloe) de care s-a amorezat și cu care s-a căsătorit în 1991. Că veni vorba de dragoste, Linda Thomspon s-a căsătorit cu compozitorul David Foster alături de care a semnat hitul “I Have Nothing,” cântat de Whitney Houston, printre multe altele 🙂
Kris a negat mereu existența unor discuții clare cu Bruce despre orientarea sau identitatea sa sexuală, fiind interesată exclusiv de imagine. Aveau 2 fete împreună – Kendall (19 ani acum) și Kylie (17 ani), pe care le-au crescut alături de fetele Kardashian, iar copiii din căsniciile anterioare au avut parte de puțină atenție și câteva vizite (petrecându-și aniversările și alte momente importante fără el).
În timpul show-ului televizat Keeping Up with the Kardashians, Bruce a prins curaj și a dat cărțile pe față. Cei doi s-a despărțit amiabil în iunie 2013, el a închiriat o casă în Malibu în care stă și acum, ea a rămas cu cea mai mare parte din avere (fiind deținătoarea drepturilor de proprietare intelectuală pentru toate show-urile televizate), iar fetele au de fapt fiecare câte o casă (înclusiv minorele – Kendall un apartament de vreun milion jumate de euro prin Westwood și Kylie o casă în Calabasas de vreo 2,7 milioane de dolari). Toate-l susțin.
Bruce a mers la vremea respectivă la fiecare copil în parte pentru a-și explica intențiile, regretele, dorințele, reluând și construind o legătură cu fiecare în parte.
În martie 2015 a trecut prin tot felul de tratamente hormonale și de feminizare. Și-a propiat cei 4 copii din căsniciile anterioare, se vede constant cu celelalte două fiice și încearcă să-și construiască o viață nouă, la 65 de ani.
Una din cele mai emoționante declarații din presă îi aparține Cassandrei, fiica pe care Bruce a spus un moment dat că nu și-a dorit-o și n-a fost la nașterea ei, dar pe care Caitlyn o adoră… „Love has nothing to do with gender. There’s no way to separate what he’s going through, the trap he’s been in for the past years and how that has affected his choices around love and relationships. It’s impossible.”
INTERVIUL
Interviul pe care l-a acordat în luna aprilie lui Diane Sawyer a ridicat în aer audiențele, fiind vizionat de aproape 17 milioane de oameni.
A declarat în fața lumii că „Bruce Jenner a fost confuz dintotdeauna și a trăit o viață în minciună despre propria identitate. Sunt femeie, chiar dacă nu așa m-am născut, ci pentru că e singura realitate cu care mă identific.”
Înregistrarea a fost comentată luni în știri și a colagulat o mulțime de vedete în sprijinul comunității trans!
PICTORIALUL
După câteva luni, a început să arate în ce fel se schimbă și schimbă lumea. A devenit Caitlyn și a pozat pentru Vanity Fair într-un pictorial realizat de celebra Annie Leibovitz.
A vorbit deschis despre toate fricile și tristețile, precum și despre convingerile și misiunile ei noi, primind și pentru asta valuri de aplauze online și nu numai.
Tranziția completă a fost descrisă simplu:
Caitlyn Jenner poses for Annie Leibovitz on the cover of Vanity Fair #CallMeCaitlyn http://t.co/NRyh6R09RR pic.twitter.com/GO1ZgJJKBR
— VANITY FAIR (@VanityFair) June 1, 2015
PREMIUL
ESPN a anunțat din iunie că îi va acorda lui Caitlyn Jenner premiul Arthur Ashe Courage Award la Gala ESPY.
Un premiu în memoria primului sportiv de culoare care-a cucerit un titlu la Wimbledon (și a murit la 49 de ani după o lungă bătălie cu SIDA) e mega important pentru tot ce reprezintă Caitlyn. Și timp de aproape o lună discuțiile despre „dacă merită sau nu”, „dacă e un act de publicitate și o rușine pentru TV” au continuat pe toate rețelele sociale, în ziare și pe la televiziuni.
Discursul din iulie și valul de reacții pozitive care-au urmat (pe fondul „curcubeului” care-a bucurat o lume întreagă) au pus capăt comentariilor negative.
Cel mai răspândit articol de pe BuzzFeed cu aproape 4,9 milioane de vizualizări expune declarația unui tânăr soldat care amintește că lupta noastră este cu bigotismul, nu cu istoria îngustă pe care o vedem fiecare dintr-un colț de canapea…
BEFORE & AFTER 2: funny vs. bully
Caitlyn a devenit așadar un simbol. Și după cum e trendul, orice urmă de umor folosită pe Twitter, chiar și de comici, care vizează un simbol, e taxată instant ca bully-ing. Apărătorii dreptății și echității de pe net, din ce în ce mai mulți și mai vocali, nu conștientizează faptul că atacând violent opiniile altora care n-au avut nicio intenție de bully-ing, ci au făcut (uneori involuntar, alteori intenționat, că ăsta e felul lor de-a fi) o glumă în spațiul public ori și-au spus opinia într-un mod poate nepotrivit pentru o anumită categorie de public, atacă dreptul la liberă exprimare a acestuia, a categoriei de public pe care o reprezintă și, nu în ultimul rând, se constituie într-o maximă amenințare la existența, perceperea și practicarea SIMȚULUI UMORULUI.
Subzistent în formă soft în reality show-uri sau seriale, și din ce în ce mai puțin hard în stand-up, umorul se limitează în online la jocuri de cuvinte și meme-uri, iar în schimburile de replici de pe rețelele sociale e din ce în ce mai slab, neințeles, umilit sau perceput drept altceva.
Linșajul la care e supus D.L. Hughley după ce-a îndrăznit să spună că Jenner nu e o femeie frumoasă, ci seamănă cu orice prof de educație fizică pe care l-a avut în școală, e dovada unei neplăcute și artificiale „corectitudini politice” induse imediat ce ținta simbolizează parcursul sau drama unei comunități. Oamenilor li se pare instant că ar trebui să fie empatici pentru că s-ar putea simți jignită o persoană și atunci o apără toți de o jignire inexistentă, înlocuind „diplomația” cu o nouă reacție pavloviană: îmbrăcatul virtual al unei haine de salvator pentru a compensa impotența schimbării fizice/ în planul real (majoritatea falșilor activiști de pe net – că e important să facem o distincție și aici -, sunt uniți în tot felul de pseudo-cauze care schimbă lumea, concediază oameni ce folosesc cuvinte nepotrivite, iar în viața reală vorbesc despre ce fac pe net și ce clipuri cu soldați americani întorși acasă au mai salvat un magazin de un jaf armat, dar nu participă la nicio schimbare activă și nu scot capetele din telefoane dacă aud un strigăt de ajutor).
Una e unitatea în încercarea de schimbare a unei mentalități, de educare a populației și de suport pentru o victimă reală (ex. cazul fetei din Vaslui, violată de 7 băieți care nu se cred vinovați, dar pe care justiția trebuie să-i pedepsească pentru fapta lor, societatea să vadă asta – pentru că a asistat la netrebnicie și e nevoie să asiste și la dreptatea promisă de statul care i-a dezmăgit – în loc să explodeze într-o violență fals direcționată, iar familiile & suporterii acestora să înțeleagă că sprijinindu-i își neagă propria umanitate și dacă vor să evolueze de la animalier la purtător de creier și consțiință, trebuie să le exerseze, educe și îmbunătățească pe amândouă), și una e unitatea împotriva umorului sau a comentariilor despre opțiunile sau impresiile altor oameni care nu influențează/ afectează pe nimeni altcineva de fapt.
Da, comparația e cumva forțată în contextul acestui post care se referă la starul unor show-uri ale unei televiziuni care-i blamată pentru lansarea trendurilor în infotainment, susținerea superficialității și inducerea prostiei în creierele oricum netezite de alte lucruri – chiar și Disney (dacă au fost lăsate de părinți, desigur). BTW – Această televiziune E! n-ar fi prezentat niciodată fața victimei cum s-a întâmplat la noi… Poate că ar fi făcut o mârșăvie ca asta după ce i-ar fi plătit un an de terapie și cel puțin 1 milion de dolari pentru un an de reality exclusiv, nu că ar scuza intenția, ci pentru a arăta „diferența”. Iar diferența asta ridică o altă problemă: ce faci cu „puterea” online – 1. o folosești cu cap și-o transformi în acțiune pentru a face o schimbare și a ajuta o victimă, un simbol, dar mai ales sute de mii de alte persoane cu aceeași traumă, produsă violent de agresori sau 2. o irosești separând de context niște afirmații pentru a le transforma în motive de continuare a aceleiași lupte fără niciun ecou în realitate sau și mai rău, pentru a câștiga astfel notorietate?
Am o vorbă: choose your battles! Și da, răspunsul e unul singur: varianta 1.
SERIALUL
Caitlyn Jenner e acum vedeta unui serial ce are opremiera oficială pe 26 iulie. „I Am Cait” e produs de Bunim/Murray (The Real World, The Simple Life, Bad Girls Club, Keeping Up with the Kardashians. Copiii recâștigați vor să apară doar dacă li se promite că focusul va fi asupra ințiativelor tatălui lor, pe care vor ca lumea să-l vadă drept cel mai influent atlet de la Muhammad Ali încoace. Fetele Jenner sunt obișnuite, însă, cu expunerea, și nu se arată deranjate de niciuna din direcțiile show-ului. Dintre toate, însă, cea mai sensibilă este Kylie, care la 17 ani are nevoie de toată atenția părinților care-au divorțat și n-au părut preocupați de dramele ei personale (cum o afectează divorțul, tranziția, despărțirea de iubit, scandalul sexual în care-a fost implicată, singurătatea etc).
Mama lui Caitlyn, Esther, precum și cele două surori apar mărturisindu-și dragostea și participă împreună la o sesiune de terapie. Pe lângă momentele de familie sunt și unele inițiative emoționante – Caitlyn se ferește de paparazzi pentru a vorbi cu familia unui tânăr transsexual care-a vrut să se sinucidă și evocă propriile ei experiențe. Audiența absorbitoare de scandal e mulțumită apoi cu o vizită din partea cuplului Kim Kardashian și Kanye West (partea mai câh pentru mine).
Indiferent de mixul ăsta comercial (mai spălat și mai suportabil, oricum, decât mă așteptam), necesar din punctul de vedere al producătorilor care comunică într-un anume fel pe baza unor cifre, distanțarea față de serialul Keeping Up with the Kardashians e importantă și necesară, iar Caitlyn face mai mult decât orice campanie în ultimii 10 ani pentru transsexuali.
Pe Instagram are 3 milioane de followeri.
Nu mă pot uita mai mult de 2 minute la aventurile clanului Kardashian, pentru că simt că-mi explodează capul, dar serialul lui Caitlyn e pe lista celor care mă interesează. Dacă-l urmărești, let me know why 🙂
„Țăndări” – primul lungmetraj regizat de Bogdan Naumovici – invită publicul...