Il cheama ASPARAGUS, il alintam SPARANGHEL, si il gasim prin supermarketuri in toate anotimpurile.
Sparanghelul de pe la noi e diferit fata de planta de ghiveci Asparagus folosita in medicina traditionala chineza, dar are o gramada de proprietati similare. E bine sa-l includem in alimentatie, ne sfatuiesc medicii, in special primavara, sa ne ajute la detoxifierea organismului, sa-i faca respiratie gura la gura colonului iritat de carnuri, sa ajute la vindecarea cistitelor, si sa inlocuiasca pastilele impotriva constipatiei:) Daca aveti probleme cu colesterolul ala rau, sparanghelul nu trebuie sa va lipseasca din meniu!!!
Sparanghelul are o gramada de vitamine si minerale (Vitaminele A< B< C, fier, magneziu, fosfor), dar reprezinta si o sursa de proteine. E considerat de multi dermatologi un aliat impotriva imbatranirii premature a pielii (se foloseste in multe masti cosmetice – daca sunteti obosite, incercati sa va hidratati fata cu o masca facuta din asparagus facut terci, pret de 20 de minute) si e recomandat in dietele celor care se plang de dureri sau boli de ficat.
Pentru cei cu o circulatie proasta (printre care ma numar), baile sapatamanale cu asparagus, sunt relaxante si eficiente. Zice lumea ca ajuta, de asemenea, in afectiunile urinare si reumatologice.
Daca sunteti raciti, antioxidantii sparanghelului ca ajuta sa va intariti organismul si sa va vindecati mai repede.
De vreti sa-l gatiti, nu va asteptati la cine stie ce delicatesa, asa cum se tot spune pe net, decat daca sunteti fanii gusturilor intepatoare, medicinale, amaracios aromate. Dar merita pus prin salate sau consumat sub forma de supa crema (asta e chiar foar misto!).
„Țăndări” – primul lungmetraj regizat de Bogdan Naumovici – invită publicul...