Nu mai amâna vizita la medic, primul lucru pe care trebuie să-l faci când ai acnee e să-ți programezi o vizită la dermatolog. Și până atunci să eviți următoarele 7 lucruri:
- stresul
- ciocolata
- fumatul sau măcar statul în fum
- grăsimile și toate mâncărurile fast-food + băuturile carbogazoase
- sarea și zahărul în exces
- cosmeticele nepotrivite tipului tău de ten, proprodusele care contin uleiuri, lanolină, coloranti artificiali și parfumuri, și machiajul încărcat.
- stoarcerea coșurilor
NU cred că trebuie să mai amintesc importanța spălării mâinilor sau a schimbării fețelor de pernă la 2 zile sau chiar în fiecare zi. Elimină tot ce-ți face rău, cu un exercițiu de voință și încredere că problema se va rezolva. Folosește dermatocosmetice. Curăță pensulele și burețeii de machiaj. Demachiază-te seara! HIDTRATEAZĂ-TE!
Până afli de la medic dacă-i vorba de schimbări hormonale, probleme de sănătate, glande sebacee super active, stres, somn prost sau de dietă, ia măsuri!!!
Emma Stone a povestit într-un interviu recent că avut și ea (ca multe alte vedete) probleme cu acneea, la filmările din Hawaii pentru filmul Aloha, dar a trecut mai ușor peste supărare cu ajutorul lui Bill Murray care-i aducea zilnic tot felul de cadouri haioase 🙂
N-am avut prea multă voință în adolescență, fiind chinuită constant de acnee de pe la 12 ani până pe la 23, am făcut toate tratamentele din lume, am avut parte de 2 tipuri de vaccin (autovaccin și vaccin antistafilococic – fiecare cu efect aproape 1 an), și am ajus, dintr-o maximă tâmpenie, în 2003, la urgențe dermato cu stafilococie malignă a feței. Mă pensasem singură, prost, și îmi stresasem un fel de coș… pe care l-am tratat cu ce-aveam în bucătărie – bitter. A doua zi aveam jumate de față umflată. Prima experiență KENNY (denumirea folosită de prieteni pentru a descrie reacțiile alergice pe care le-au văzut la mine și pe care le-au pozat pentru eternitate pentru implicau o mega deformare a facies-ului meu sublim) a fost hardcore. 3 zile de spitalizare și 14 zile de tratament cu injecții nasoale și creme scârboase, urmate de tratament pentru reducerea flegmoanelor dobândite pe fese de la injecții. După tratamentul acela am urmat o cură de vitamine și o dietă supravegheată atent de gazda la care locuiam, și așa am ajuns să mă împac și cu stresul anului 4, al licenței și al testelor Cambridge fără acnee. Când am introdus ciocolata și băuturile carbogazoase în meniu, vara următoare, s-a năruit toată construcția…
Stafilocolul auriu s-a infiltrat după două săptămâni de amenajare a garsonierei în care mă mutasem în chirie, a agravat o pneumonie și, desigur, a însoțit o acnee severă. Citiți mai multe despre această combinație letală la Denisuca pe blog, explică fix pe fix.
Iar tratament, iar dietă. Bioptron, soare, remedii naturale, și apoi o vizită la dna dr. Mihaela Leventer ale cărei sfaturi și indicații le-am urmat din 2007 până-n 2010 și când am pus și voința la treabă a fost minunat. Lucrurile cu care-am început povestea asta figurează printre primele auzite de la ea.
E unicul medic care-a stat mai mult de 30 de minute cu mine pentru anamneză, care mi-a explicat ce, cum, de ce (de la alergie, sistem nervos, obiceiuri alimentare, moștenire genetică, obiceiuri proaste până la educație cosmetică).
De efortul depus atunci am uitat într-o altă perioadă stresantă de vreo 6 luni și apoi am luat-o de la capăt vreo 2 ani. După care mi-am luat pisică și, pe lângă îngrijorări personale, am ajuns la o eczemă, după care, din timp în timp, din nou la acnee. O vizită la endocrinolog a mai lămurit niște lucruri. Mi-am amintit de o mulțime de ocazii ratate din cauza acneei – teze, examene, date-uri, interviuri.
Ultima „surpriză” (mai puternică decât tot ce m-a încercat în ultimii 10 ani) a apărut fix înainte de un proiect care mi-a luat multe resurse fizice și mentale, am tratat-o cât am putut în deplasare la Cluj și am încercat s-o domoloesc cu un tratament prescris de un specialist. În curând, o vizită la Parhon. Și până atunci, rezumatul:
Folosesc Ketodar șampon pentru dermatita seboreică a scalpului, și m-am aliat împotriva acneei cu Ivordermoseb gel de curățare, Skinoren gel seara, MaskRym dimineața și seara, cremă hidratantă SebumHydra ca bază de machiaj. Nu le încerca fără rețetă.
Mă feresc să mai stau cu pisica lipită de piept și față. Încercă să nu mă mai ating aiurea pe față, mai ales că-mi petrec mult timp cu degetele pe taste… Adio sosuri, dulciuri și prăjeli. Sper să fie bine 🙂
Ție cum îți e în astfel de situații?
„Țăndări” – primul lungmetraj regizat de Bogdan Naumovici – invită publicul...