Marcați în calendar cu E de la Eurovision datele de 19, 21 și 23 mai, să vă amintiți să evitați Twitter-ul dacă nu vă place show-ul ăsta sau să comentați pe unde apucați dacă vă interesează.
Concursul ăsta la care participă majoritatea țărilor membre ale European Broadcasting Union (Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, cu sediul la Geneva) împlinește 59 de ani ca multe din mamele generației noastre „Turbo/ cu cheia la gât” și e urmărit de vreo 600 de milioane de oameni de prin toată lumea (fiind cel maim popular eveniment internațional, după cele sportive, desigur) din obișnuință ca Revelionul (de vară), pentru pariuri sau comentarii care mai de care mai critice referitoare la potențialul țărilor de a expune mesaje, artiștii și linii melodice în spectacole reprezentative și atractive pe o temă dată care să ajungă la inimile, ochii și creierele altora din culturi și cu interese diferite. Cine-i unește pe toți în intenția de vot, apelând la un algoritm care ia în calcul toate cele de mai sus plus mai importantele rațiuni geo-politice și are parte de un lobby bun, are mari șanse de câștig.
Anul ăsta concursul de ține la Viena (pentru că anul trecut Austria și-a asigurat Marele Premiu prin intermediul divei Conchita Wurst – un travestit super talentat pe numele lui real Thomas Neuwirth – care-a cântat de-a rupt RISE LIKE A PHOENIX) și are moto-ul BUILDING BRIDGES.
Cum poți să participi și tu în campanie, pe net? Mergi pe buildingbridges.orf.at, alegi un template, pui o poză cu tine „începând un pod” (ții și tu mâinile așa) și o postezi pe Facebook și Twitter cu hashtagul #BuildingBridges.
Lista ce urmează se mai updatează, pe măsură ce mai e ceva de arătat 🙂
Austria participă în concurs cu o trupă cool – The Makemakes – și o piesă ascultabilă – I Am Yours – care are șanse să stea decent în primele 10 locuri.
Cu un titlu scurt și bun vine un băiat frumos din Suedia – Måns Zelmerlöw.
O combinație de Keith Urban și Hozier, cu versuri bune, look cool și un show fantastic. De dat la radio, la prieteni, de votat cu două mâini.
Vezi cum arată o prestație de finală: HEROES
Islanda ne bucură urechiușele cu vocea simpaticei Maria Olafs și piesa Unbroken.
Votabilă și difuzabilă.
Cea mai mare surpriză de până acum vine din Rusia.
Piesa se cheamă A MILLION VOICES și pare cea mai bună alegere muzicală, e interpretată de o fată super tânără și superbă cu nume rezonant – Polina Gagarina – va promova un clip cu o grămadă de copii și cu mesaje de-astea mobilizatoarea și pline de toleranță, iubire și unitate. Cum ar fi un Eurovision la Moscova? Păi ar fi pe pace, în primul rând, așa că vă invit să votați piesa asta, dacă sunteți mega fani ai concursului și vă dă prin cap să vizitați Moscova la anul. Și să mai luați vreo 10.000 de turiști cu flori în mână, să moară Putin de ciudă că i se tranformă țara sub nas și trebuie să spună public niște lucruri despre niște bani, arme, locuri de muncă și bună vecinătate 🙂
Polonia trimite o lălăială cu mesaj similar – In The Name Of Love – cântată frumusel de o artistă imobilizată în scaun cu rotile – Monika Kuszyńska.
Mørland & Debrah Scarlett o să cânte „A Monster Like Me” din partea Norvegiei. Almost nice.
Cehia îi trimite la EUROVISION pe Marta Jandová și Václav Noid Bárta cu o piesă despre speranța care nu moare niciodată.
Hope Never Dies are un clip alb-negru care sporește plictiseala. Balada asta old-school pe două voci, cu o nouă orchestrație n-ar suna rău deloc. Dar te faci să-i apreciezi mai mult pe Marcel Pavel și Monica Anghel care-ar fi cântat-o mai bine.
Boggie din Ungaria strigă frumos că războaiele n-aduc nimic bun și nimeni nu are nimic de câștigat de pe urma lor. Câte puncte va trimite România pentru drăguța de Csemer Boglárka „Boggie”: Wars for Nothing – o să vedem. Mai ales că vizualurile ce însoțesc piesa seamănă bine de tot cu cele folosite de Voltaj în campania pentru DE LA CAPĂT.
Războinică este, însă, fata din GEORGIA, care se remarcă într-un clip al-negru cu un machiaj gotic într-un halat de blană lângă niște malamuți. ARTĂ 🙂
Hai că piesa nu e rea. Dă play și pentru Nina Sublatti – Warrior, că noi avem piese mai proaste la radio.
Germania o trimite la EUROVISION 2015 pe Ann Sophie.
Cântăreața și-a câștigat locul în concursul ce va avea loc la Viena cu piesa „Black Smoke”, detașându-se în urma voturilor publicului de ceilalți 7 contracandidați din finala germană care-a avut loc la Hanovra. Ultra boring.
Leonor Andrade va reprezentat Portugalia în competiția EUROVISION 2015 cu piesa „Há um Mar que nos Separa” (E o mare care ne desparte).
Portughezii au îngrămădit într-o săptămână 3 show-uri tv (două semifinale și o finală – din al cărei juriu au făcut parte chiar compozitorii pieselor participante).
Maria-Eleni Kyriakou va cânta la EUROVISION 2015 piesa One Last Breath aleasă de greci în finala lor națională.
N-o suport pentru că-mi aduce aminte de un album prost de la Celine Dion.
Macedonia îl trimite la EUROVISION 2015 pe Daniel Kajmakoski (care s-a remarcat la al lor X FACTOR) cu AUTUMN LEAVES… Până găsec un clip urmăribil, dă un play aici.
Edurne e cântăreața care va reprezenta Spania la Eurovision 2015. Vedeta spaniolă are o piesă în limba spaniolă intitulată „Amanecer” (zori de zi).
Reprezentanta Irlandei la EUROVISION 2015 este Molly Sterling. Ea va cânta la Viena balada „Playing With Numbers”. Pe care poți s-o sari 🙂
Câștigătorul concursului moldovenesc „O Melodie Pentru Europa” la care au participat, în finală, 16 artiști, este Eduard Romanyuta. Artistul din Ucraina va reprezenta Moldova la EUROVISION 2015 cu piesa „I want your love”. Pentru prima dată Moldova va fi reprezentată de un străin la Eurovision Song Contest. Ucraina nu participă la Eurovision anul ăsta. Hai Moldova, dar cu jumate de gură, că piesa e nașpa rău. Iar clipul de inspirație Rihanniană n-are nimic mișto în afară de explozii:)
La fel de boring e și Mélanie René din Elveția, deși e o fată cu voce bună. Piesa a pronit de la o idee bună, cu o linie curată, dar încearcă multe dintr-o dată și nu reușește mare lucru. Who knows, poate chiar e timpul ei să strălucească și nu mă prind eu. Time to Shine
Cea mai contestată (intern) decizie a fost cea a Marii Britanii, care trimite în Austria un duo destul de simpatic, dar cu o melodie de uitat imediat – Still in love With You.
ITALIA se duce la EUROVISION cu un trio puternic de cântăreți talentați – IL VOLO – și o piesă de dragoste – GRANDE AMORE.
Dacă i-ar fi adunat pe John Legend, Sting și Chris Martin (scuzați combinația mentală, dar ar suna într-un mare fel) și le-ar fi dat piesa asta în engleză ar fi rupt, așa… italienii combină voturi de la vecinii și vecinele de peste 40 de ani cu sensibilități și afinități clasice. Ar putea fi op opera de calitate. Ar putea fi…
România merge cu VOLTAJ – DE LA CAPĂT. N-am apucat să votez, am fost ocupată să apreciez 🙂 Susțin participarea acestei piese la EUROVISION și cred că e timpul ca dincolo de scandaluri legate de plagiat, să ținem capul sus și să nu ne mai cramponăm de prostul obicei de-a ne preface că totul e minunat în țară și în lume și suntem cei mai minunați și mai fericitiți oameni când ne arătăm fețele pe-afară. Avem o piesă ok cântată de o trupă respectabilă, cu un solist mega talentat, iar cu niște vizualuri inspiorate punetm să ne facem un show emoționant, sincer și sensibil care să fie apreciat de toate sufletele și urechile. Chiar n-avem de ce să ne fie rușine și asta e cel mai important momentan.
Sunt cotați destul de bine îm preferințele internetice ale fanilor Eurovision și estonienii Elina Born & Stig Rästa care-mi amintesc de cel puțin 3 piese deodată cu al lor GOODBYE TO YESTERDAY.
Trupa Genealogy din Armenia pare mai cool, dar eu nu pot să ascult mai mult de 1 minut din piesa Don’t Deny că îmi sângerează urechile și fuge mâța de nebună prin casă. Singurul lucru bun este prezența sopranei australiene de origine armeană Mary-Jean O’Doherty.
Îmi place la nebunie timbrul tipei din Slovenia, dar îmi displace piesa, pentru că e comună, cu iz de cover de cântat în baruri. Ascult-o și pe Maraaya cu HERE FOR YOU
Cel mai vizualizat clip EUROVISION de până acum este cel al rockerilor care reprezintă FINLANDA. S-au strâns peste 1,7 milioane de vizualizări pentru Pertti Kurikan Nimipäivät – Aina mun pitää (I always have to). Trupa asta s-a format în 2009 în cadrul unui proiect pentru adulții cu probleme/ dizabilități de dezvoltare (forme de AUTISM, DOWN etc) și a fost subiectul unui documentar intitulat THE PUNK SYNDROME.
Clipul care-mi place cel mai mult vine din Belgia. E cel mai cool. Ascultă piesa lui Loïc Nottet – Rhythm Inside.
E catchy, aș plasa-o în top 3, pe bune. Da, și asta sună ca milioane de altele. De la Massive Attack – TEARDROP – la LORDE – ROYALS, sunt cam toate piesele cu și despre ploaie stilizate într-una. Băiețașului i se tot spune că e varianta masculină a lui Lorde 🙂
În alb-negru plânge și Olanda pe vocea lui Trijntje Oosterhuis și refrenul WALK ALONE
Elhaida Dani cântă pentru ALBANIA la EUROVISION 2015 piesa IM ALIVE pe care n-am putut s-o ascult mai mult de 35 de secunde, sorry!
GUILTY PLEASURE: ISRAEL.
E tare simpatic acest NADAV GUEDJ care cântă GOLDEN BOY. Oricum am o slăbiciune pentru artiștii din Israel, multi ultra talentați. Băiatul ăsta e născut în Franța, dar a devenit celebru la Tel Aviv în urma concursului de talente HaKokhav HaBa – NEXT STAR/ RISING STAR al lor, pe care l-a câștigat (în sezonul 2) și s-a calificat direct să reprezinte țara la Eurovision 2015.
Cu cine țin eu: Suedia, Belgia, Rusia.
„Țăndări” – primul lungmetraj regizat de Bogdan Naumovici – invită publicul...