Cea de a cincea ediție a rezidenței internaționale de scenaristicăPustnik, care se va desfășura între 2 și 9 septembrie la Portul Cultural Cetate, și-a selectat cei opt participanți, dintr-un număr total de 119 înscrieri, din 44 de țări.
Cei 8 finaliști selectați de curatorii rezidenței – Andreea Borțun și Bryn Chainey vin din șase state din întreaga lume:
- Ori Aharon (Israel/Romania) – OSHER
- Phyllis Grae Grande (Philippines) – Everybody Leaves
- Tess Martin (USA) – Tracing Rita
- Alexandru Mavrodineanu (Romania) – A serious man
- Kerstin Neuwirth (Austria) – ABITANTI
- Jayisha Patel (UK) – When Ash Falls
- Diana Voinea (Romania) – Chronicle of a disappearance
- Jack Wake-Walker (UK) – Scarlett123
Timp de 9 zile, finaliștii își vor dezvolta primul sau al doilea scenariu de lungmetraj pe malul Dunării și vor avea parte de întâlniri de feedback cu profesioniști autohtoni și internaționali. Cele mai recente nume confirmate sunt producătoarele Marie Dubas (Deuxième Ligne Films – Franța) și Len Rowles (Humdinger Films/ Protagonist – UK).
Marie Dubas este producător din 2008, când a început cu producția de scurtmetraje, lucrând pentru diferite companii. Este absolventă EAVE 2013, iar în 2009 a luat parte la TorinoFilmLab script & pitch ca script editor trainee. În 2014 își lansează casa de producție Deuxieme Ligne Films în Normandia, Franța, care a co-produs filme precum “The Wound” (John Trengove / Sundance 2016, Berlinale Panorama 2017), “God Exists, her name is Petrunija” (Teona Mitveska, Premiul Juriului la Berlinale 2019).
Len Rowles este fondatoarea casei de producție Humdinger Films, care are în portofoliu scurtmetraje nominalizate la Oscar sau BAFTA. Face parte din echipa celor de la Protagonist Pictures, o cunoscută companie de distribuție și producție din Marea Britanie cu nenumărate succese de box office.
De asemenea, participanții vor beneficia de îndrumare din partea regizoarei siriene Soudade Kadaan, al cărei prim lungmetraj “The day I lost my shadow” a câștigat Premiul “Leul viitorului” pentru cel mai bun film de debut la Festivalul de Film de la Veneția 2018, Bianca Oana, producătoarea câștigătorului Ursului de Aur la Berlinale “Touch me not” și Laurence Coriat, scenarista filmelor semnate de Michael Winterbottom, “Wonderland”, “O vară în Genova” .
Finaliștii și invitații ediției #5 vor lua parte la discuții, masterclass-uri și dezbateri. De asemenea, va exista un panel de profesioniști locali care vor dezbate oportunitățile de co-producție din România.
Pustnik este prima rezidență internațională de scenaristică desfășurată în România. Proiectul își propune să le ofere tinerilor scenariști un context prielnic dezvoltării poveștilor la care lucrează, într-un cadru natural și relaxat, departe de presiunile industriei. În același timp, Pustnik își dorește să creeze în jurul său o rețea de profesioniști din cinema, cercetători și oameni de cultură, cu scopul încurajării colaborărilor dintre aceștia.
„Anul Nou care n-a fost”, regizat de Bogdan Mureșanu, nominalizat la...