Ajuns la cea de-a șasea ediție, festivalul de film LET’S CEE din acest an stă sub semnul unui motto interesant: Filme periculos de bune (Dangerously Good Films). Începând de vineri, 13 aprilie, și până pe 22 aprilie, 162 de filme premiate din Europa Centrală și de Est, 140 dintre cele prezentate în premieră în Austria, vor putea fi vizionate în peste 8 cinematografe din patru orașe diferite – Viena, Graz, Salzburg și Villach.
Noutatea acestei ediții este, fără îndoială, Virtual Reality Cinema – un nou mod de a viziona producții extraordinare din toate colțurile lumii, disponibil pentru prima oară în Austria.
Ediția din 2018 a festivalului tradițional va fi marcată nu doar de mai multe vizionări de film, dar va găzdui și mai mulți invitați speciali, printre aceștia și regizori binecunoscuți, precum Márta Mészáros, cea mai cunoscută regizoare din Ungaria; Yariv Lerner, CEO al unuia dintre cele mai importante studiouri de film din Europa, Nu Boyana din Bulgaria; regizorul american și militant feministStoya; și actori talentați precum cehul Karel Roden,slovenulSebastian Cavazza,croatulLeon Lučev, sauSaba Mubarak, din Iordania.
În acest an, 8 filme românești se vor regăsi pe agenda festivalului LET’S CEE:
- Charleston, regizat de Andrei Crețulescu, și Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor, regizat de Emanuel Pârvu – selectat la secțiunea Promising debuts;
- Marita, regizat de Cristi Iftime – selectat la secțiunea Discoveries;
- Pororoca, regizat de Constantin Popescu – inclus în competiția de lungmetraje;
- Broken, scurtmetrajul lui Alex Mironescu;
- Ultimul căldărar, un film regizat de Cosmin Bumbuț și Elena Stancu – selectat la secțiunea East Silver Caravan;
- clasicele Soldații nu plâng niciodată al regretatului regizor Dinu Cocea, sau Eroina de la Jiu al lui Ion Niculescu-Brună, ambele inclusive în Retrospectiva despre femei și război din cadrul festivalului.
Câștigătorii premiilor LET’S CEE vor fi anunțați în cadrul ceremoniei de premiere din 21 aprilie. Se cunosc însă, deja, două dintre acestea: Kira Muratova and Márta Mészáros, două adevărate legende ale cinematografiei est-europene, care vor fi onorate cu Premii pentru întreaga activitate. Kira Muratova, regizoarea și scenarista ucraineană cunoscută pentru nonconformismul său, rămâne până în ziua de astăzi un nume de referință pentru cinema-ul rusesc.Márta Mészáros, pe de altă parte, este considerată Prima Doamnă a filmului unguresc, și unul dintre pionierii industriei de film din Europa. Mészáros este, de altfel, și prima femeie ce a regizat un lung-metraj în Ungaria, dar și prima ce a câștigat un Urs de Aur.
Premiile acestei ediții a LET’S CEE vor include și câteva premiere de neratat, printre carePremiul Cineplexx de Distribuție, în valoare de 20.000 euro, oferit unui film din secțiunile de Lungmetraj sau de Debut; Premiul Danny Lerner, în valoare de 55.000 euro (50.000 dintre aceștia în servicii) pentru cel mai bun film de lungmetraj, donat de studiourile de film Nu Boyana; Premiul VdFS în valoare de 1.5000 euro pentru cel mai bun scurtmetraj și Premiul Internațional UNIQA, tot în valoare de 1.500 euro, pentru cel mai bun film de debut. De asemenea, cel mai nou sponsor al Festivalului, Western Union International Bank, va oferi două premii de public (pentru lung și scurtmetraje), în valoare de 1.000 euro fiecare.
Zilele Industriei: cheia succesului în cinematografie
A doua ediție a Zilelor Industriei, o oportunitate fantastică de networking pentru cineaștii din regiune, va avea loc în cadrul Festivalului LET’S CEE între 19 și 21 aprilie, la Viena.
Cu 12 prezentări de mare clasă, 2 mese rotunde și mai multe sesiuni de pitching de proiecte, forumul Zilele Industriei va fi susținut doar în limba engleză și va explora diferite aspecte ale temei „Co-Finanțare și Co-Producție, Inovație și Know-how: factori cheie pentru succes în cinematografie”.
Vorbitori de excepție din Austria și din afară, precum Yariv Lerner, CEO al studiourilor de film Nu Boyana; Christophe Vidal, director al Natixis Coficiné SA, unul dintre cei mai mari creditori din industria europeană de film și televiziune; Kathrin Zechner, director de program în cadrul ORF, și Jan Maxa, director de dezvoltare de conținut în cadrul Televiziunii Naționale din Cehia, vor prezenta o serie de studii de caz interesante și vor împărtăși din experiența lor în ceea ce privește finanțarea proiectelor cinematografice, realizarea de co-producții și distribuție de film, dar și inovații și noi tendințe, precum CGI, animații 3D și realitate virtuală. În acest an, în premieră absolută, Zilele Industriei vor include și sesiuni de pitching pentru proiecte din România, Polonia, Slovenia și Austria.
„Țăndări” – primul lungmetraj regizat de Bogdan Naumovici – invită publicul...