În timp ce eram atentă la draculismele de toamnă, a trecut pe nesimțite boarea denumită FILMUL ROMÂNESC și PUBLICUL DIN PENITENCIARE.
Iacătă info oficiale:
S-a încheiat prima ediție a proiectului lansat de 111 Film: Filme după gratii – proiecții în penitenciare. In perioada 15 septembrie – 1 octombrie 2014 filmul românesc a ajuns în fața publicului din două dintre penitenciarele din țară – Penitenciarul București Jilava și Penitenciarul Târgșor.
Gândit și organizat cu scopul familiarizării românilor aflați în închisorile din țară cu cinema-ul autohton, educării și lărgirii orizontului cultural personal al persoanelor reținute în penitenciare, proiectul a reușit să ducă filmul românesc după gratii, oferind spectatorilor deținuți o serie de proiecții, întâlniri și discuții generate de filmele vizionate. Prima ediție a proiectului a reușit să ajungă la peste 500 de persoane reținute în cele două Penitenciare – Jilava și Târgșor. Fiecare proiecție din cele 5 organizate în cele două locații au stat la baza unui dialog între organizatori și public, rezultând o serie de întâlniri care au atins cele două ținte inițiale ale proiectului: educarea culturală și deschiderea a noi orizonturi creative pentru cei fără acces liber la cultură pe de o parte și, pe de altă parte, promovarea filmului românesc într-un spațiu nou și atipic.
Deținuții și deținutele au (re)descoperit plăcerea vizionării unui film românesc și s-au familiarizat cu direcția cinematografiei autohtone din ultimii 14 ani. De-a lungul celor două săptămâni, cinci filme de lung metraj au fost proiectate în cele două penitenciare vizate pentru prima ediție a proiectului. Astfel, deținuții și deținutele din aceste două închisori au avut ocazia să vizioneze și să discute mai apoi despre filmele Marfa și banii (regia Cristi Puiu, 2001), 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (regia Cristian Mungiu, 2007), California Dreamin’ (nesfârșit) (regia Cristian Nemescu, 2007), Polițist, adjectiv (regia Corneliu Porumboiu, 2009), Love Building (regia Iulia Rugină, 2013).
Proiectul Filme după gratii – proiecții în penitenciare a fost organizat în colaborare cu Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) și cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC).
Pornind de la experiența și mesajele primite atât din partea persoanelor reținute în penitenciare, cât și din partea membrilor instituțiilor cu care au colaborat pentru prima ediție a proiectului, 111 Film își propune să reia seria de proiecții în penitenciare în 2015, urmând ca filmele românești să fie proiectate și în alte închisori din țară.
Despre 111 Film
111 Film este o companie de producție de film înființată de doi tineri producători de film, proaspăt absolvenți ai Master-ului de Producție UNATC. Eugen Matei Lumezianu (absolvent al Facultații de Drept) și Eduard Haris (absolvent al secției de Actorie a UNATC) au început să fie activi în domeniul producției de film în anul 2011. De atunci și până în prezent, cei doi au produs o serie de scurt metraje și mediu metraje – prezentate în cadrul mai multor festivaluri de profil din țară și străinătate. Printre filmele produse sau co-produse de 111 Film se află: Mâine, Bach (r. Mihnea Ciorică; nominalizare la Premiile Gopo 2014 și Premiul Publicului la NexT International Film Festival, 2014), Să Mori de Dragoste Rănită (r. Iulia Rugină; Cel mai bun scurt metraj românesc la TIFF 2014), Piano (r. Dorian Boguță).
Mai multe detalii pe www.111film.ro și www.filmedupagratii.ro
Mai multe imagini din cadrul primei ediții a proiectului aici:
„Țăndări” – primul lungmetraj regizat de Bogdan Naumovici – invită publicul...