Gopo ReAnimation Night, la Anim’est 2017

Anul acesta se împlinesc 60 de ani de când Ion PopescuGopo, reputatul cineast român, a primit prestigiosul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, ocazie ce a dat naștere unui proiect special – Gopo ReAnimation Night, conceput și finanțat de Institutul Cultural Român și Anim’est și implementat de Anim’est, în parteneriat cu Uniunea Cineaștilor din România.

Publicul celei de-a douăsprezecea ediții a singurului festival de film din România dedicat exclusiv filmului de animație va fi invitat să celebreze opera lui Gopo într-o manieră actuală, folosind tehnologii și forme de expresie noi. Proiectul va fi alcătuit din două părți: un program de scurtmetraje de animație premiate cu prestigioasa distincție la Cannes și un eveniment ce îmbină video mappingul (proiecții complexe pe suprafețe cu geometrie, volum sau forme neregulate) cu muzică live.

Programul de scurtmetraje Anim’est 2017 va putea fi vizionat duminică, 1 octombrie, de la 18.30, și sâmbătă, 7 octombrie, de la 16.30, la Cinemateca  Eforie. Timp de 100 de minute, publicul va trece printr-o istorie a filmelor scurte animate premiate cu Palme d’Or începând cu anul 1955 până în prezent – animații care contextualizează opera lui Gopo, arătând că ea este perfect valabilă calitativ, și care o plasează în contextul evoluției curentelor, stilurilor și tehnicilor în animația mondială. Din program fac parte, alături de Scurtă Istorie, scurtmetrajul care i-a adus premiul Palme d’Or lui Gopo în 1957, o selecție de titluri, de la Blinkity Blank, în regia lui Norman McLaren, primul scurtmetraj de animație care a primit prestigiosul premiu la Cannes în 1955, Balablok, în regia lui Břetislav Pojar, regizorul ceh al cărui nume apare în palmaresurile celor mai importante festivaluri de film din lume, sau La Traversée de l’Atlantique à la rame, în regia lui Jean-François Laguionie, al cărui lungmetraj Louise en hiver este înscris în competiția Anim’est de anul acesta, până la ultimul câștigător al premiului, Waves ’98, regizat de Ely Dagher, care va fi prezent la festival în calitate de membru al juriului competiției de lungmetraj internațional și al competiției românești.

Evenimentul Anim’est 2017 ce îmbină muzica live și video mappingul va avea loc miercuri, 4 octombrie, de la ora 22.00, la Expirat. Celebrul personaj al lui Ion PopescuGopo va deveni un fel de master of ceremonies, dar și protagonistul unui show vizual și muzical în spațiul de la Expirat special amenajat, care va include o scenografie minimală – sfere care se transformă în planete sau cuburi care își schimbă forma și funcția narativă – folosită ca suport pentru proiecțiile care vor transforma spațiul în lumile create de Gopo.  Artiștii responsabili de acest show vor fi Alexandru Ciubotariu, a.k.a. Pisica Pătrată, care va face o demonstrație de live drawing, și Alexandru Petroșanu și Matei Derșidan, de la studioul Les Ateliers Nomad, cei care se vor ocupa de video mapping. Cei care vor realiza muzica live din cadrul evenimentului sunt Codin Orășanu (synthuri), Sebastian Burneci (trompetă + synthuri), Radu Pop (tobe+percuție) și Vlad Ilicevici ( chitară, bass).

Cea de-a douăsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 29 septembrie – 8 octombrie 2017 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Expirat, Apollo111 și Carol 53. Programul complet este disponibil pe site-ul festivalului.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, și finanțat de Centrul Naţional la Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România, Institutul Cultural Român și Fundația Japonia. Acest proiect cultural este finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de catre Primăria  Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB.

Parteneri instituţionali Anim’est 2017: Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative CINETic, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale București, Institutul Francez și Ambasada Franței în România, British Council, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Goethe Institut, Delegația Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez din București, Centrul Ceh și Institutul Cervantes și Ambasada Spaniei.