Danemarca, ţara invitată la cea de-a noua ediţie
Cu fiecare ediţie, Anim’est îşi confirmă reputaţia unuia dintre cele mai importante festivaluri de film de animaţie din Europa, nu doar prin selecţia de filme de animaţie de calitate, ci şi prin prezenţa la festival a unor invitaţi speciali. Animatori consacraţi, reprezentaţi ai unor şcoli de animaţie renumite, studiouri multi-premiate şi festivaluri internaţionale de profil celebre devin, în fiecare an, highlighturile programului Anim’est.
La ediţia de anul acesta, ce va avea loc între 3 şi 12 octombrie, festivalul îl invită la Bucureşti pe Jaques-Rémy Girerd, celebrul regizor şi producător de filme de animaţie, fondator al legendarului studio de animaţie francez Folimage.
Născut în 1952, Jacques-Rémy Girerd a urmat studiile Şcolii Naţionale de Arte Frumoase din Lyon. După ce a experimentat, o vreme, cu animaţia cu plastilină, a fondat, în 1981, studioul Folimage, producătorul animaţiei nominalizate la Oscar Une Vie de Chat şi unul dintre cele mai cunoscute studiouri de animaţie stop-motion din Europa. Filmele sale au fost selectate în cadrul unora dintre cele mai mari festivaluri de film internaţionale (Annecy, Berlin, Ottawa) şi i-au adus premii importante (César, Cartoon d’Or). O temă recurentă în filmele lui Girerd este grija pentru mediul înconjurător, deghizată adesea în satire despre copilărie, prietenie şi civilizaţie, ce îmbină umorul cu mesaje ecologice pertinete.
La Bucureşti, publicul Anim’est va avea ocazia să vizioneze cele trei lungmetraje de animaţie semnate Jacques-Rémy Girerd şi produse de Folimage: La Prophetie de grenouille / Profeţia broaştelor (2003), ce a atras peste un milion de spectatori în Franţa şi aprecierea industriei la nivel internaţional, Mia et le Migou / Mia şi Migou (2008), desemnatcel mai bun lungmetraj de animaţie al anului 2009 de către Academia Europeana de Film, şi Tante Hilda! / Tanti Hilda! (2013), selectat anul acesta în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.
Cei mici se vor bucura de un program special marca Girerd: Ma petite planete cherie / Draga mea planetă (1996), o serie de filme de animaţie de 26 de episoade ce abordează teme legate de mediul înconjurător într-o manieră nostimă şi poetică, dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani. Seria a câştigat numeroase premii: cel mai bun serial TV la Festivalul de Goias în Brazilia, cel mai bun film pentru tineret la Sankt Petersburg, premiul UNICEF și Îngerul de Aur.
Selecţia de filme din portofoliul Folimage va fi completată de două programe-retrospectivă speciale, proiectate în secţiunea Studio Invitat. Vor putea fi vizionate câteva dintre cele mai importante animaţii ale studioului cu sediul la Bourg-lès-Valence, în prezenţa lui Jérémy Mourlam, responsabil de distribuţie.
După deliciile elveţiene de anul trecut, Anim’est aduce la Bucureşti o mostră relevantă de know-how şi farmec nordic. Ţara invitată în cadrul ediţiei de anul acesta este Danemarca, gazda uneia dintre cele mai prestigioase şcoli de film de animaţie din lume, The Animation Workshop, prezentă la ediţia Anim’est din 2011.
Cinci lungmetraje reprezentative pentru industria animaţiei daneze vor fi proiectate în cadrul festivalului. Trei dintre acestea sunt Strings / Sfori (Dane Anders Rønnow Klarlund, 2004), o co-producţie Danemarca-Suedia-Norvegia-Marea Britanie ce foloseşte animaţia cu marionete, multi-premiată pentru imaginea şi scenografia inovatoare, Princess / Prinţesa (Anders Morgenthaler, 2006), o combinaţie de live action şi animaţie destinată publicului adult, câştigătoare a mai multor premii la festivaluri de animaţie internaţionale şi nominalizată la premiul „Robin”, echivalentul danez al Oscarurilor, pentru cel mai bun film danez, şi Terkel in trouble / Terkel are probleme (Kresten Vestbjerg Andersen, Thorbjørn Christoffersen, Stefan Fjeldmark, 2004) o comedie neagră despre un grup disfuncţional de prieteni şi rude, premiată la Festivalul Robert şi Animafest Zagreb, şi nominalizată la premiul pentru cel mai bun lungmetraj animat la Annecy.
Două animaţii cu tematică mai veselă şi ingenuă, pe gustul celor mici, completează selecţia de filme daneze: Marco Macaco ( Jan Rahbek, 2012) şi Otto is a Rhino (Kenneth Kainz, 2013).
Doi invitaţi danezi de seamă vor fi, de asemenea, prezenţi la cea de-a noua ediţie a festivalului. Unul dintre ei este Sarita Christensen, CEO al companiei Copenhagen Bombay, producătoare a unor filme de lung metraj celebre, între care şi The Great Bear, premiat la Festivalul de Film de la Berlin şi proiectat la ediţia Anim’est de anul trecut, şi Beyond Beyond, selectat la Berlin anul acesta. Alături de ea va sosi la Bucureşti şi Lana Tankosa Nicolic, profesoară la prestigioasa şcoală Animation Workshop, cu sediul la Viborg.
Prezenţa lui Jaques-Rémy Girerd la cea de-a noua ediţie Anim’est şi programul dedicat studioului Folimage sunt posibile cu ajutorul Institutului Francez din Bucureşti.
Programul din secţiunea Ţara Invitată, dedicat animaţiei daneze, este posibil cu sprijinul Ambasadei Regatului Danemarcei în România şi Danish Film Institute.
Cea de-a noua ediție Anim’est va avea loc în perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio și Elvira Popescu și în Atelierul de Producție.
Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, membru al rețelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Uniunea Cineaștilor din România, Centrul Național al Cinematografiei.
Parteneri institutionali: Ambasada Statelor Unite ale Americii, Institutul Cultural Roman, Institutul Francez, Centrul Maghiar, Japan Foundation
Asiguratorul Oficial: Groupama Asigurari
Parteneri: Noumax, F64, SeniorHyper, Ogilvy
„Țăndări” – primul lungmetraj regizat de Bogdan Naumovici – invită publicul...