„La drum cu tata”, filmul de debut al regizoarei Anca Miruna Lăzărescu are premiera la KINOdiseea International Children Film Festival

Începând cu 10 noiembrie, timp de 11 zile, la București, copiii de toate vârstele au ocazia de a face parte din cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală și Sud-Est, atât ca număr de filme, cât și ca număr de spectatori. KINOdiseea a pregătit pentru anul acesta 38 lungmetraje, 80 scurtmetraje, 28 de ateliere și un bal mascat. Printre filmele selectate, se regăsesc premiere naționale și internationale, filme premiate și apreciate de critici și public.

La drum cu tata, filmul de debut al regizoarei Anca Miruna Lăzărescu, cunoscută pentru scurtmetrajul Apele Tac, cel mai premiat scurtmetraj românesc din toate timpurile, cu peste 80 de premii câştigate la festivalurile internaționale, va avea premiera la KINOdiseea.

Acțiunea filmului se întâmplă în 1968, la Arad. Frații Mihai și Emil, de origine româno-germană, au un singur lucru în comun: îngrijorarea pe care o simt față de tatăl lor bolnav. Mihai, fratele mai mare, pare să se fi împăcat cu soarta în România ceaușistă, unde este medic și, cu inima îndoită, informator al securității. Emil însă, luptă cu înfocare împotriva amprentelor staliniste, intrând astfel în situații din care numai prudența fratelui său mai mare îl poate salva. Într-o zi, sosește vestea că tatăl lor poate fi operat la Dresda. Ne aflăm însă în anul 1968, iar ei întâlnesc, în calea lor spre destinatie, tancurile care aveau să fie implicate în Primăvara de la Praga. De vreme ce România refuză să se alieze cu Uniunea Sovietică, cei trei ajung într-o tabără temporară in RDG. Din cauza interventiei granița germano-cehoslovacă se inchide, iar cei trei nu se mai pot întoarce înapoi în România.

Negăsind o altă soluție pentru apatriere, celor trei li se oferă o viză de tranzit și le este, astfel, îngăduit accesul în Republica Federală Germană. Complet nepregatită, familia trece peste hotare: întâlnire neașteptată cu dușmanii de clasă – poate această situație să se termine cu bine?

Filmul va avea premiera duminică, 13 noiembrie, de la ora 19:30 la CinemaPro și va fi reluat luni, 14 noiembrie, de la ora 17:00, la Cinema Elvira Popescu. La ambele proiecții ale filmului vor fi prezenți regizoarea filmului Anca Miruna Lăzărescu și actorii Alex Mărgineanu și Răzvan Enciu.

anca-maria-lazarescu

Focus Germania și filme de Oscar la KINOdiseea

Printre premierele KINOdiseea de anul acesta se află și filmul german Heidi, cea mai nouă ecranizare a celebrei cărți scrisă de Johanna Spyri.  Tot în premieră în România va fi difuzat și filmul Rico, Oskar și piatra misterioasă, povestea a doi prieteni ce pleacă într-o aventură la mare, împreună cu cățelul Porsche. Povestea extrem de personală a Annei Frank, văzută dintr-o perspectivă diferită față de cea din 1945, de la Amsterdam este spusă în Fiica mea, Anne Frank. Aceste trei filme fac parte din secțiunea Focus Germany .

heidi

Tot din Germania, în premieră națională vine Fortune Favors Brave, povestea a două fetițe care trebuie să aibă grijă de un restaurant, după ce mama lor trebuie să se întoarcă, pe neșteptate, în Vietnam pentru a avea grijă de bunica lor grav bolnavă. De acest lucru nu trebuie să afle nimeni din afara comunității vietnameze și cu atât mai mult protecția copilului. Proiecția este realizată în parteneriat cu Institutul Goethe, alături de filmul Aventurile lui Nelly.

aventurile-lui-nelly

Printre filmele prezentate la KINOdiseea se numără filme-cult, filme necesare, care au scris istorie. Cu Palme d’Or la Cannes în 2008 și nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film strain, “În clasă / Entre les Murs” prezintă un an din cariera tânărului profesor de limba și literatura franceză, Francois (interpretat de Francois Begaudeau), care predă elevilor de 14 ani, la o școală publică de cartier din Paris, populată majoritar de imigranți.

O proiecție specială o va avea și filmul Cinema Paradiso câștigătorul premiului Oscar și al Globului de Aur, cu 3 premii BAFTA în 1990.

Povestea ascensiunii lui Bugsy Malone, faimos gangster al New York-ului anilor ’20 este spusă în celebrul Bugsy Malone, din 1976, nominalizat la Premiul Oscar pentru Cea mai bună coloană sonoră, nominalizat la 3 Globuri de Aur, câștigător al premiilor BAFTA pentru Cel mai bun scenariu, Cea mai bună scenografie, Cea mai bună coloană sonoră.

Cel mai vechi  lungmetraj de animație, din 1926, Aventurile prințului Achmed / The Adventures of Prince Achmed are la bază povești din „O mie și una de nopți”.

Cu o nominalizare la Globurile de Aur pentru cel mai bun film de comedie în 2000, și nominalizat la European Film Awards și BAFTA, Evadarea din Coteț / Chicken Run spune povestea unor colocatari la ferma de ouă Tweedy unde orice găină care nu furnizează micul dejun poate sfârși pe post de cină.

Mai multe detalii despre filmele din competiție și programul, găsiți pe site-ul festivalului.

KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de filme pentru publicul tânăr din Europa Centrală și de Sud-Est, se va desfășura anul acesta în perioada 10-20 noiembrie la Cinema PRO, Cinemateca Eforie, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului Român și Hollywood Multiplex.

De luni până vineri, la Cinemateca Eforie, intrarea este liberă la proiecțiile de la orele 10:00 și 12:00 și este necesară rezervarea locurilor pe www.eventbook.ro, pentru restul proiecțiilor din timpul festivalului biletele costă 7 lei pentru copii și 10 lei pentru adulți și se pot achiziționa tot de pe www.eventbook.ro.

KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis, co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă – Subprogramul Media, cu sprijinul Primăriei Sectorului 5, ARCUB (proiect finanțat în programul București, Orașul In-Vizibil), Administrației Fondului Cultural Național, Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România.

Despre KINOdiseea

KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală și Sud-Est, atât ca număr de filme, cât și ca număr de spectatori. Festivalul este recunoscut la nivel internațional de către cea mai importantă asociație pentru promovarea filmelor pentru copii, ECFA – European Children’s Film Association. În cele 7 ediții, festivalul a avut peste 60.000 de participanți, iar de 3 ani se află printre cele 4 festivaluri de film pentru publicul tânăr din Europa care se bucură de sprijin Media din partea Creative Europe.

KINOdiseea este organizată de Asociaţia Culturală Metropolis, înfiinţată de producătorul de filme Daniel Mitulescu, având ca scop principal realizarea evenimentelor non profit pentru educarea publicului tânăr.