MEDA SAU PARTEA NU PREA FERICITĂ A LUCRURILOR, DUBLU PREMIAT LA SARAJEVO, A DESCHIS SEARA FILMULUI ROMÂNESC LA ANONIMUL 15

MEDA SAU PARTEA NU PREA FERICITĂ A LUCRURILOR, în regia lui Emanuel Pârvu, a fost proiectat la ANONIMUL marți, 7 august, în deschiderea Serii Filmului Românesc, în prezența regizorului, a producătorului și a unei părți din echipă.

Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Sarajevo anul trecut, unde a și câștigat Premiul pentru regie- Emanuel Pârvu și Premiul pentru Cel mai bun actor- Șerban Pavlu. Proiecția a fost precedată de o discuție cu echipa filmului- regizorul Emanuel Pârvu, actorii Șerban Pavlu, Constantin Dogioiu și Ingrid Micu-Berescu, monteur-ul Ștefan Pârlog, directorul de imagine Silviu Stavilă și producătorul filmului, Miruna Berescu. „Având în vedere că eforturile echipei pentru realizarea acestui film au fost enorme și condițiile de filmare complicate, selecția la Sarajevo a fost în sine o recunoaștere importantă, iar cele 2 premii au fost o a doua surpriză absolut fantastică”, a menționat Șerban Pavlu.

Seara a continuat cu proiecția scurtmetrajului CADOUL DE CRĂCIUN (Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea scurtmetraj la TIFF 2018), cu Ioana Flora și Adrian Văncică în rolurile principale- proiectat în prezența regizorului Bogdan Mureșanu.

SECRETUL FERICIRII, debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu este entry-ul românesc din Competiția de Lungmetraj ANONIMUL 15, alături de alte cinci filme propuse de selectorul Ludmila Cvikova. Au fost prezenți la proiecție regizorul Vlad Zamfirescu și producătorul Cristina Dobrițoiu.

Monica Lăzurean-Gorgan a fost prezentă la ANONIMUL 15 în calitate de co-regizor al documentarului DACII LIBERI, realizat alături de Andrei Gorgan. Filmul va fi lansat în cinematografele din România pe 30 noiembrie 2018.

Lineup-ul celei de-a 15-a ediții ANONIMUL include și alte filme românești precum POVESTEA UNUI PIERDE-VARĂ, prezentat în proiecție specială la Festival, cu participarea regizorului Paul Negoescu și a unei părți din echipă și STRĂJERII – un film pentru copii produs de Liviu Marghidan.

ANONIMUL 15 prezintă și filme care au fost distribuite în cinematografele din România în acest an: UN PAS ÎN URMA SERAFIMILOR (România, 2017), regia Daniel Sandu- în prezența lui Vlad Ivanov, recompensat anul acesta cu Premiul Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol principal; POROROCA (România, 2017), regia Constantin Popescu- prezentat în premieră mondială în Competiția Festivalului de Film de la San Sebastian, 2017 și câștigător al Premiului pentru Cel mai bun actor- Bogdan Dumitrache și SOLDAȚII. POVESTE DIN FERENTARI (România, 2017), regia Ivana Mladenovic.

ANONIMUL 15 se desfășoară în perioada 6- 12 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Fondul de Cinema „Lucian Pintilie”, un sprijin al Fundatiei9 pentru creatorii de film aflati la debut

Marti, 7 august, in cadrul Festivalului International de Film Independent ANONIMUL, a avut loc „Intalnirea Fundatiei9”, o dezbatere dedicata evolutiei cinematografiei romanesti in ultimul deceniu, dar si statutului artistilor de film. Cu acest prilej, a fost prezentat oficial Fondul de Cinema „Lucian Pintilie”, creat in memoria marelui cineast roman pentru a sprijini filmele de autor semnate de regizori romani aflati la debut.

Participanti la aceasta intalnire a Fundatiei9 au fost Miruna Berescu (producator de film/director ANONIMUL), Laurentiu Damian (regizor/scenarist/presedinte UCIN), Tudor Giurgiu (regizor/presedinte TIFF), Bogdan Muresanu (scenarist/regizor), Emanuel Parvu (regizor/actor), Ada Solomon (producator de film) si Alexandru Solomon (regizor/producator), discutia fiind moderata de Corina Suteu, fost ministru al Culturii si membra a Consiliului Director al Fundatiei9.

Dezbaterea a avut ca prim subiect de discutie vulnerabilitatea creatorului fata de sisteme de finantare ale cinematografiei din ce in ce mai concentrate pe productie si distributie, nu pe procesul creativ, si a permis detalierea modului in care Fondul de Cinema „Lucian Pintilie” ar putea sa fie un real ajutor pentru creatori.
Fondul dedicat marelui regizor isi propune sa sprijine filmele de autor si sa dezvolte si alte proiecte legate de industria filmului din Romania. De asemenea, aceasta initiativa va onora memoria lui Lucian Pintilie prin proiecte si retrospective dedicate operei sale.
Beneficiarii din acest an ai Fondului de Cinema „Lucian Pintilie” sunt trei regizori aflati la debut: Anghel Damian, Cristi Iftime si Bogdan Muresanu, toti fiind si castigatori ai concursului de scurtmetraje al CNC la ultima sesiune.
„Fondul Pintilie este o initiativa foarte importanta”,  remarca regizorul Alexandru Solomon. “Incepe sa umple un gol reprezentat de o sursa de finantare alternativa care nu prea exista, perioada cea mai dificila pentru un autor de film fiind cea in care dezvolta si cerceteaza, perioada care nu este acoperita din alte fonduri. Are o importanta deosebita si prin faptul ca ii responsabilizeaza si pe autori ca parte financiara, nu doar artistica”.
La randul sau, unul dintre primii beneficiarii ai fondului, Bogdan Muresanu, prezent la ANONIMUL (al carui film Cadoul de Craciun a castigat Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea scurtmetraj la TIFF 2018), declara: „Fondul Pintilie este un program care isi va demonstra intregul potential in viitor, si este foarte important ca autorilor li se ofera aceasta oportunitate”.
Michelangelo- scurtmetrajul lui Anghel Damian, cel de-al doilea beneficiar al fondului Pintilie, este si el in competitia ANONIMUL si va fi proiectat in cadrul festivalului joi, 9 august si vineri, 10 august.

ANONIMUL 15 se bucura in acest an de prezenta si implicarea unui nou partener- Fundatia9, o initiativa nonprofit fondata de BRD Groupe Société Générale care sustine pregatirea unei noi generatii prin programe de cultura si educatie. Fundatia isi propune sa stimuleze spiritul critic si sa arate lumea contemporana din unghiuri noi, dar si sa deseneze un viitor mai bun.
De asemenea, prin proiectele sale, fundatia isi doreste sa faciliteze accesul nemijlocit la cultura, sa contribuie la crearea unui sistem modern de educatie si sa sustina tanara generatie de creatori.
Dintre programele Fundatiei9 amintim: Scena9, o platforma tanara de jurnalism cultural care ofera zilnic instrumente de orientare pe harta lumii culturale, Rezidenta BRD Scena9, centrul cultural aflat in inima Bucurestiului si Fondul de cinema „Lucian Pintilie” dedicat autorilor de film aflati la debut.