Peste 700 de invitați la cea de-a șaptea ediție a Hope Concert, eveniment organizat de Hope and Homes for Children în sprijinul copiilor vulnerabili

În 14 aprilie, Ateneul Român a fost a fost gazda celei de-a șaptea ediții a Hope Concert, evenimentul anual organizat de Hope and Homes for Children în sprijinul copiilor vulnerabili din România. Violonistul Alexandru Tomescu, soprana Irina Iordăchescu, solistele Feli și Alexandra Ușurelu, Adrian Despot și Cezar Popescu (Vița de Vie) alături de Blue Noise, Zoli TOTH, trupa FiRMA, acompaniați de Ansamblul Violoncellissimo condus de Marin Cazacu au ales să își arate, prin muzică, sprijinul pentru programele desfășurate de Fundație și pentru copiii din aceste programe.

Evenimentul a fost prezentat de Amalia Enache, jurnalist PRO TV și Ambasador Hope and Homes for Children de nouă ani, și Dragoș Bucurenci, director de dezvoltare al Fundației.

Hope Concert 2019 a marcat aniversarea a 21 de ani de activitate a Hope and Homes for Children în România și s-a bucurat de prezența Excelenței Sale Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței, și a Excelenței Sale Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii, precum și a numeroși reprezentanți ai companiilor partenere ale Fundației, vedete și susținători. Printre invitați s-au numărat: Corina Caragea, Diana Enache și Ramona Păun (PRO TV), Alina Vîlcu, Omid Ghannadi, Cristina Joia, Laura Boghiu și Valentin Ionașcu, echipa de arhitecți și designeri de interior din echipa „Visuri la cheie” de la PRO TV, stilistul Adina Buzatu, Marius Pancu (Digi 24), Diana Sar și Olimpia Melinte, actrițele din serialul „Vlad” de la PRO TV, Mihai Morar (Radio ZU). Hope Concert este cel mai important eveniment pe care Hope and Homes for Children îl organizează în fiecare an pentru a atrage atenția asupra programelor de dezinstituționalizare și de prevenire a separării copilului de familie pe care le desfășoară în România începând cu anul 1998. Peste 700 de invitați au fost prezenți la Ateneu și au urmărit momentele artistice impresionante dedicate celor mai vulnerabili copii ai României.

Pentru al șaptelea an consecutiv, Ateneul Român a fost locul în care muzica clasică s-a contopit cu ritmurile pop și rock, dând glas speranței și carității, în sprijinul copiilor vulnerabili. Alexandra Ușurelu a interpretat piesele „Ție” și „Ceva se întâmplă cu noi” acompaniată de Ansamblul Violoncellissimo. Violonistul Alexandru Tomescu a impresionat audiența prin interpretarea unui „Dans țărănesc” semnat de Constantin Dimitrescu și a „Serenadei” semnate de Mircea Chiriac. Soprana Irina Iordăchescu a interpretat cu multă emoție aria Laurettei din opera „Gianni Schicchi” și faimoasa arie „Lascia ch’io pianga” compusă de G. F. Haendel. Zoli TOTH a adus muzica neconvențională pe scena Ateneului, prin piesele „Iubește și lasă” și „Patimile Estului” interpretate la instrumente de percuție. Ritmurile pop, rock și clasic s-au împletit în piesele „Va urma”, interpretată de Feli, și „Mângâierea lumii”, interpretată de trupa FiRMA. Adrian Despot și Cezar Popescu (Vița de Vie), alături de grupul de backing vocals Blue Noise, au interpretat cunoscuta piesă „Luna și noi”. Seara s-a încheiat memorabil cu melodia „Bohemian Rhapsody”, interpretată de Ansamblul Violoncellissimo și Alex Gavril, chitaristul trupei FiRMA.

Și în acest an, programul Hope Concert a fost completat de poveștile unor beneficiari ai programelor Hope and Homes for Children. Prin intermediul unor filme emoționante narate de Marius Manole, Ambasador Hope and Homes for children, publicul i-a cunoscut pe protagoniștii acestor povești. Alina (23 ani), care a devenit mamă la doar 15 ani, a primit ajutor de la Hope and Homes for Children pentru a-și lua acasă fetița plasată în asistență maternală. Șerban este interesat de desen și arhitectură, dar familia sa nu l-a putut ajuta să își urmeze pasiunile. De un an, Șerban este bursier în programul de educație al Hope and Homes for Children și primește sprijinul de care are nevoie pentru a-și împlini visul de a construi case.Ciprian și cei trei prieteni ai lui s-au cunoscut în Centrul de Servicii Sociale „Sfântul Spiridon” din Târgu Frumos. Băieții au fost ajutați de Fundație să își înceapă viața pe cont propriu, să aibă o locuință, iar acum lucrează împreună într-o brutărie. Ilie (10 ani) locuiește împreună cu doi din cei șase frați ai săi într-o casă de tip familial construită de Hope and Homes for Children în Târgu Frumos. Cu sprijinul Hope and Homes for Children casa familiei lor a fost renovată, astfel încât cei trei copii să fie reuniți cu mama lor. O altă poveste impresionantă este cea a Lăcrămioarei, o mamă cu 11 copii căreia Hope and Homes for Children i-a dăruit, anul trecut de Crăciun, o casă nouă. Ea a trăit în orfelinate, unde a fost abandonată de părinți, până la vârsta de 18 ani, și și-a promis că nu își va abandona niciodată copiii. Aurica este o tânără care visează să devină medic încă de când avea 7 ani, dar dacă nu primea ajutor din partea Hope and Homes for Children ar fi trebuit să renunțe la acest vis. Acum ea este studentă în primul an la Facultatea de Medicină.și tocmai a terminat prima sesiune cu note mari.

Declarații de presă

Ștefan Dărăbuș, Director regional, Europa Centrală și de Sud, Hope and Homes for Children – „Nu mai suntem doar noi cei care vorbim despre traumele pe care le produce instituționalizarea asupra copiilor. Se întâmplă ceva: tot mai multe voci tinere se fac auzite cu mărturii despre calvarul copilăriei trăite fără familie. Sunt vocile celor care au crescut în orfelinate. Înverșunați, dar autentici, știu cel mai bine despre ce vorbesc, pentru că au trăit ei înșiși coșmarul pe care noi doar îl bănuim sau ni-l imaginăm. Au creat organizații. S-au constituit în asociații. Luptă pentru cei care încă suferă durerea cumplită a instituționalizării. Pentru că ei știu foarte bine cât doare și ce răni adânci lasă sindromul de separare. Deși măcinați de lipsa de afecțiune și de absența iubirii părintești, sunt hotărâți să pună umărul la distrugerea acestei traume pentru generațiile de copii care vin după ei. Pot doar să îmi închipui cât de crunt trebuie să fie să crești fără părinți, fără iubire. Și totuși, ei oferă atât de mult celor din jurul lor și fac tot ce le stă în puteri pentru ca alți copii să nu mai sufere cât au suferit ei. Ei sunt eroii mei. Lor le dedic această ediție a Hope Concert, înclinându-mă în fața lor.”


Dragoș Bucurenci, Director de dezvoltare, Hope and Homes for Children –„Orfelinatele din România nu dispar doar pentru că noi refuzăm să ne gândim la ele. Ele dispar pentru că niște oameni încăpăţânaţi refuză de 21 de ani să accepte că un copil poate fi crescut într-o astfel de instituţie.Cu fiecare instituţie închisă, cu fiecare copilărie salvată, colegii mei schimbă nu doar destinul copiilor cu care lucrează, ci și destinul nostru ca societate și ca țară. –

Amalia Enache, Ambasador Hope and Homes for Children „Dacă pe copiii noștri îi iubim necondiționat, îi iubim și când suntem obosiți, și când ei greșesc, și când nu sunt geniali, ascultători, corecți, copiii din vechile centre de ce primesc adesea corecții, reproșuri, dispreț sau sedative?! Au nevoie ca toți ceilalți de îmbrățișări, mângâieri și dragoste, de o casă și de o familie. Sunt copii care au nevoie de noi să le facem casele, să ne asigurăm că au parte de o atmosferă de familie și au nevoie de noi să-I iubim necondiționat. Credeți că putem reuși împreună?”

Alexandra Ușurelu , solistă – „«Dă, tată, din aripi! Hai, fetița mea, dă din aripi!» – acestea sunt cuvintele pe care tatăl meu mi le spunea când mă învăța să „zbor” în Dunăre. Așa am învățat să mă echilibrez și să înaintez, în ciuda curenților. În curtea copilăriei mele de la Dunăre aveam un cireș bătrân, plin de cireșe albe, dulci, în al cărui vârf îmi plăcea să mă urc, ca să privesc apa.

Ea lega orașul meu de cel al surorii mele, iar asta mi se părea că mi-o aduce mai aproape.

În timp, mi-am dorit să pot fi și eu ca o apă care leagă oamenii și așa am început să cânt. Am găsit în muzică cel mai frumos mod prin care să pot aduce oamenii împreună, prin concertele mele.

Dunărea este pentru mine un puternic simbol de apartenență. Mă emoționează puternic situațiile în care copiii riscă să fie separați de cei iubiți și sunt fericită să pot fi alături prin muzica mea de Hope and Homes for Children, fluviul atâtor suflete care îndrăznesc să viseze la păstrarea familiilor împreună.”

Alexandru Tomescu, violonist, Ambasador Hope and Homes for Children – „Una dintre cele mai mari bucurii ale mele este aceea de a-i ajuta pe copii. Hope and Homes for Children transformă dorințele noastre în realitate, înfăptuind adevărate miracole pentru copiii aflați în dificultate. Cum altfel să numești iubirea, căldura și siguranța pe care copiii le regăsesc cu ajutorul oamenilor extraordinari de la Hope and Homes for Children? Copiii sunt asemenea îngerilor: lumini venite printre noi. Trebuie să îi ajutăm cât de mult putem, căci pentru ei ne străduim să creăm o lume mai bună și mai frumoasă. În calitate de ambasador Hope and Homes for Children voi lupta cu armele mele – vioara și arcușul, după cum spunea Enescu – pentru binele copiilor!”

Feli, solistă – „Cunoscând acum bucuria de a fi mamă, nu pot să îmi imaginez ce aș simți dacă aș fi nevoită să trăiesc separată de copilul meu. Problema copiilor instituționalizați cred că este și un test de la Dumnezeu prin care noi să demonstrăm că, dincolo de iubirea pentru aproape, există și iubirea și puterea să ajutăm copiii al căror destin nu a fost ușor. Hope and Homes for Children România luptă de peste 20 de ani pentru a oferi posibilitatea tuturor copiilor să aibă o familie, iar eu nu pot decât să susțin, prin muzica mea, această inițiativă minunată.”

Zoli Toth, muzician – „Mi-a plăcut foarte mult line-up-ul din acest an, mi-a plăcut că au venit artiști cu energie bună, îmi plac și oamenii pe care îi văd în sală la concert, oameni care sunt conectați la cauza Hope and Homes for Children. Mesajul Fundației a ajuns demult în sufletul oamenilor. Acum, după șapte ani, trimitem proiectul la școală – se vede prin cifre, prin realizări, prin zâmbetele copiilor care au ieșit din aceste centre îngrozitoare. Sper ca  Hope and Homes for Children să nu se schimbe niciodată!”

Excelența Sa Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii în România – „Am fost extrem de impresionat de prestația tuturor muzicienilor și cântăreților de pe scenă, iar finalul, cu Freddy Mercury, a fost superb. Dar ceea ce m-a impresionat cel mai tare au fost poveștile tinerilor, suferințele lor și felul în care au fost ajutați de Hope and Homes for Children.”

Excelența Sa Michèle Ramis – „Este a doua ediție a Hope Concert la care particip și trebuie să spun că a fost extraordinar. Amestecul de muzică clasică și modernă, Alexandru Tomescu, Irina Iordăchescu, Marin Cazacu, poveștile copiilor, totul a fost impresionant. Vreau să felicit Hope and Homes for Children pentru seara minunată pe care ne-a oferit-o !”