Avanpremiere, cine-concerte și proiecții-eveniment, în ultimul weekend din septembrie, la Oradea.
Atmosfera de festival începe să se instaleze în Oradea, orașul care peste două săptămâni va găzdui un maraton cinematografic, la cea de-a șasea ediție TIFF Oradea. Programul acestei ediții cuprinde peste 30 de titluri sonore, filme premiate în marile festivaluri internaționale, dar și un număr record de avanpremiere românești proiectate în prezența echipelor, care vor încânta publicul orădean de toate vârstele. În fiecare seară, iubitorii de muzică și film sunt invitați să descopere în premieră cine-concertele pregătite de organizatori special pentru acest eveniment.
Programul complet și biletele sunt disponibile pe https://tiff.eventbook.ro
Comedia, Crima este a mea/ Mon Crime (r. Francois Ozon), deschide seria proiecțiilor-eveniment de la Teatrul de Stat Oradea, vineri începând cu ora 20:00. Acțiunea filmului este plasată în anii ‘30, protagonista fiind o actriță ce devine cunoscută după ce este achitată de crimă pe motiv de autoapărare. Din distribuție fac parte Isabelle Huppert, Fabrice Luchini, Dany Boon și André Dussollier. Spectatorii prezenți la proiecția din Gala de deschidere vor fi întâmpinați pe muzica Cvartetului Espressione, care, inspirați de atmosfera filmului, vor face o introducere muzicală în Parisul interbelic.
Proiecțiile din Piața Unirii vor avea intrarea liberă, în limita locurilor disponibile. Publicul orădean va vedea pe marele ecran, în ultima seară de TIFF Oradea, filmul Casablanca (r. Michael Curtiz). Considerat unul dintre cele mai bune filme ale secolului XX, la peste 90 de ani de la lansare, într-o splendidă copie restaurată. Recompensat cu trei premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film, Casablanca îi aduce împreună pe Humphrey Bogart și Ingrid Bergman într-una dintre cele mai cunoscute și frumoase povești de dragoste ale tuturor timpurilor. Rămânem în Piața Unirii, unde vineri seara, de la 20.30, E pericoloso sporgersi, filmul de debut al regizorului Nae Caranfil, se va urmări în varianta restaurată, la 30 de ani de la premieră. Cu o structură inovatoare pentru cinematografia română din acel moment şi cu interpretări remarcabile ale unor actori precum Marius Stănescu, Natalie Bonifay sau Florin Călinescu, filmul îşi păstrează şi astăzi prospeţimea şi umorul. Iar comedia Visul (r. Cătălin Saizescu) cu Vlad Logigan, Georgiana Saizescu, Nicodim Ungureanu și Serghei Mizil va fi parte din programul din Piața Unirii de sâmbătă seara și va fi prezentat publicului de către echipa filmului.
Un număr record de avanpremiere românești vor fi proiectate sâmbătă și duminică la Teatrul de Stat și la Sala Transilvania. Libertate, noul film al regizorului Tudor Giurgiu inspirat din fapte reale petrecute în timpul Revoluţiei din 1989, câștigător la Festivalul de la Sarajevo și la TIFF 2023 va putea fi urmărit la Teatrul de Stat, sâmbătă de la ora 19:00. Proiecția va avea loc în prezența echipei filmului, fiind urmată de o sesiune de Q&A. Din distribuția filmului fac parte Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo, Alex Calangiu, Dan Bordeianu și Andi Vasluianu.
Spectatorii îi vor întâlni începând cu 21:45 pe actorii Dorian Boguță și Alexandru Papadopol, în comedia Încă două lozuri, continuarea comediei de succes Două lozuri, regizată de Paul Negoescu. Printre avanpremierele de sâmbătă de la Teatrul de Stat se numără și documentarul Cazul inginerului Ursu, (r. Liviu Tofan, Șerban Georgescu), cât și filmul Între Revoluții (r. Vlad Petri), câștigător al Premiului FIPRESCI, la Berlin în 2023. Câștigător al Premiului pentru debut la TIFF 2023 și selecționat la Sarajevo și Rotterdam Tigru (r.Andrei Tănase), cu Paul Ipate, Alex Velea, Cătălina Moga și Elvira Deatcu se va vedea în avanpremieră duminică, de la ora 17:00, la Teatrul de Stat, în prezența regizorului Andrei Tănase. Iar de la ora 15:00, documentarul De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin, în regia Carlei Teaha, va fi proiectat la Sala Transilvania, în prezența echipei.
Cine-concerte în fiecare seară
Spre încântarea iubitorilor de muzică și film, fiecare seară de festival va fi marcată de câte o experiență cine-muzicală specială. Vineri, la Sinagoga Sion, Ultima Noapte (r. Jenő Janovics) – un clasic al cinema-ului mut, filmat în oraşul Cluj-Napoca la început de secol XX și acompaniat live de Wingman Jazz Trio, un proiect propulsat de dorința creativă, care se ferește de a “fabrica” muzică de unică folosință. Wingman Jazz Trio crează o coloană sonoră originală cu ocazia acestui cine-concert.
Seara de sâmbătă aduce la Sinagoga Sion cine-concertul, Aventurile prințului Achmed (r. Lotte Reiniger), primul lungmetraj de animație din istoria cinematografică. Filmul mut are o frumusețe și un rafinament grafic aparte, siluetele personajelor fiind inspirate din universul de basm al celor „O mie și una de nopți”. La TIFF Oradea, animația, împreună cu coloana sonoră interpretată la sintetizator analog și baglama (instrument cu coarde turcesc cu originile în Persia antică) de artistul Danaga, vor transpune spectatorii într-un univers de poveste.
Duminică, pe 1 octombrie, orădenii au ocazia să urmărească filmul Manasse (r. Jean Mihail), în care lupta dintre tradiție și modernitate pe ritmuri klezmer și lăutărești, într-un clasic al filmului mut românesc. Aclamat drept filmul anului la lansarea sa în 1925, Manasse este o piesă de referință în istoria cinematografiei noastre. Cvartetul Volekh este un ansamblu acustic klezmer din București, ce explorează conexiunile dintre repertoriile tradiționale de muzică idiș și românească din Valahia și Moldova.
Programul complet al ediției este disponibil pe oradea.tiff.ro
***
Cea de-a șasea a ediție TIFF Oradea este organizată de Asociația Film și Cultură Urbană, în parteneriat cu Asociația Festivalul de Film Transilvania.
Co-organizator: Primăria Municipiului Oradea prin Visit Oradea – Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune
Cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei, National Film Institute Hungary, Consiliul Județean Bihor, Manifest pentru Oradea
Prezentat de: Banca Transilvania
Parteneri: LIDL, Transgaz, Groupama, Communications Media
Partener mobilitate: ATP Motors Oradea
Parteneri ospitalitate: Double Tree by Hilton, Ramada by Windham Oradea, Grand Hotel Astoria, Familia Darabont, Bers Nova, Piața9, Corsarul, ReWine, Rivo, Dorbob, Spițe, Ristretto, Snoozz.
Parteneri instituționali: Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti, Filarmonica de Stat Oradea, Oradea Heritage, Sinagoga Neologă Sion.
Parteneri media: Kiss FM, Magic FM, Agerpres, Zile și Nopți, Radio România Cultural, AaRC.ro, Bihoreanul, Jurnal bihorean, Bihari Naplo, Bihon.ro, Edron.ro, Info Oradea
Partener de monitorizare: MediaTRUST
„Țăndări” – primul lungmetraj regizat de Bogdan Naumovici – invită publicul...