„Răstimpuri. Marcel Aciocoiței” – expoziție la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Din data de 1 octombrie 2021, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă invită să vizitaţi expoziţia Răstimpuri. Marcel Aciocoiței, deschisă la sediul Muzeului din Strada Londra nr. 39, București.

Expoziția „Răstimpuri” este locul în care vizitatorii pot pătrunde în universul artistic și sufletesc al unui om de muzeu. Marcel Aciocoiței (1956-2020) – „Domnul Marcel”, cum era cunoscut printre colegi –  a ocupat postul de conservator muzeal timp de aproape 15 ani. A fost implicat activ în organizarea și deschiderea Muzeului Hărților, iar prin personalitatea sa remarcabilă a devenit o figură emblematică pentru această instituție.

Expoziția este deschisă în perioada 1 octombrie – 21 noiembrie 2021, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Preț bilet: 5 lei (tarif întreg)

Marcel Aciocoiței făcea parte din clasa restrânsă a oamenilor de cultură veritabili, cu un orizont intelectual impresionant bazat pe un studiu temeinic și aprofundat al artei, istoriei și spiritualității universale, ghidat de rigoare și o curiozitate mereu vie. Această expoziție îi este dedicată și marchează un an de la dispariția sa. Sunt expuse pânze și lucrări de grafică din diferite perioade ale vieții, care dau măsura contribuției sale marcante la scena artistică contemporană. „Răstimpurile” se referă la scurta trecere a lui Marcel Aciocoiței prin această lume și la fiecare lucrare expusă, care reprezintă practic un moment surprins de artist din această curgere ireversibilă a timpului.

Discursul său s-a aflat în permanentă armonie cu modul în care își trăia viața și cu ceea ce exprima prin simpla lui prezență. Răspândind constant o aură de demnitate și noblețe, Marcel Aciocoiței s-a inspirat de-a lungul întregii sale vieți din inepuizabila resursă a valorilor tradițiilor românești și a idealurilor creștine autentice. În același timp, reușea cu ușurință să se conecteze afectiv cu fiecare om în parte, indiferent de vârsta interlocutorului, și să-și captiveze partenerul de dialog prin prospețimea și ineditul replicilor și prin umorul său savuros.

Expoziția „Răstimpuri” este un prilej de a medita la misiunea artei sau la ce înseamnă despărțirea de cineva drag. Este un demers sincer, prin care dorim să ne exprimăm regretul de a-l fi pierdut dintre noi pe colegul nostru, Marcel Aciocoiței.

În cadrul expoziției vor fi difuzate înregistrări cu evocări ale artistului realizate de prieteni și fragmente din interviul realizat de Sebastian Drăgan în cadrul emisiunii „Agenția de Cultură”, din anul 2017, mdiTV.

Expoziţia este realizată de Ioana Zamfir (muzeograf, curator), alături de membrii Biroului Patrimoniu: Elena Păunoiu-Călugăru (conservator), Teodora Dumitrache (conservator), Eugen Grama (muzeograf), Despina Hașegan (Șef Birou Patrimoniu).

Mulțumiri speciale familiei și prietenilor care s-au implicat activ în realizarea expoziției.

***

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă.