The Institute și UniCredit Bank prezintă cea de-a noua ediție a festivalului Romanian Design Week, care ne reamintește cât de important este să fim ÎMPREUNĂ

Peste doar câteva zile începe Romanian Design Week, cel mai amplu festival multidisciplinar dedicat industriilor creative, un eveniment prezentat de The Institute și UniCredit Bank. Sub tema #together, cea de-a noua ediție a festivalului, care se desfășoară în intervalul 4-13 iunie în București, subliniază importanța, succesul și contribuția pe care industriile creative le au în societatea și realitatea post-pandemice, profund marcate de preocuparea, poate mai accentuată ca niciodată, vizavi de impactul asupra mediului, colaborare și incluziune.

Ediția de anul acesta este una dintre cele mai ample de până acum și propune vizitatorilor un circuit expozițional complex și efervescent, completat de o serie de evenimente satelit desfășurate în întreg orașul.

Una dintre principalele destinații ale Romanian Design Week este, pentru al doilea an consecutiv, Combinatul Fondului Plastic (Strada Băiculești nr. 29), care cuprinde atât expoziții de design și instalații amenajate în interior, cât și spații exterioare de networking și relaxare:

– Expoziția RDW Selection 2021 înglobează unele dintre cele mai bune proiecte de design și arhitectură realizate în ultimii doi ani pe plan local și își propune să celebreze colaborarea și dialogul dintre discipline. Expoziția are loc la Galeria SENAT, iar selecția proiectelor a fost realizată de către boardul creativ RDW, alcătuit din specialiști în arhitectură, design de produs, fashion, design grafic și ilustrație. Conceptul și arhitectura expoziției sunt dezvoltate alături de Attila KIM Architects.

Stradal, o expoziție dedicată designului grafic, care se concentrează pe importanța acestuia în spațiul public, este prezentată de Local Design Circle la UNA Galeria. Expoziția este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

– Expoziția Rethinking Plastic, amenajată la Galeria IOMO, aduce în prim plan o colecție de obiecte inovatoare și sustenabile, dezvoltate și realizate din plastic reciclat de designeri și companii din întreaga lume. Proiect al Searious Business, alături de Dutch Design Foundation și Yksi Expo, Rethinking Plastic este prezentat în programul RDW 2021 de ASAP.

-Expoziția We are in this together, găzduită tot la Galeria IOMO, înglobează lucrările a zece artiști ce s-au lăsat inspirați în munca lor de grija pentru sănătate și activitatea desfășurate în mod recurent de Regina Maria.

– Instalația IQOS World – Network of Emotions introduce publicul într-o experiență multisenzorială prin intermediul sunetului și al luminilor. Aceasta întrepătrunde lumea vegetală cu universul social și este semnată de artistul Adrian Damian, care pune sub semnul întrebării profunzimile relațiilor interumane.

Publicul mai poate explora A STATE OF THE ART BUILDING, prezentat de Art Property Development și instalația Recharge Life Station by ŠKODA România. În plus, vizitatorii se pot bucura de o sesiune de cumpărături din Room21, pop-up concept store care prezintă o selecție de produse românești atent curatoriate, de la obiecte de ceramică, piese vestimentare și cărți, până la papetărie, accesorii sau bijuterii.

Expozițiile sunt completate de o serie de instalații outdoor interactive, reunite sub formatul RDW Open Air. Conceptul arhitectural este realizat de echipa Zeppelin Design și include:

dubLU by UniCredit angrenează publicul într-o activitate simplă și, totodată, distractivă: jocul cu puckul, prilej de socializare și bună dispoziție.

Cea de-a doua instalație interactivă este ALTfel by Absolut, o colecție de mobilier urban, adaptat pentru conversații alternative: vizitatorii vor putea fie să stea la înălțime pe scaunul A(bsolut), să se așeze fără griji pe fotoliul din L(aturi) extrudate ori să se plimbe cu T(ractorul), banca mobilă care îi va plimba prin toate locurile cheie ale curții.

Cei care își propun să ajungă la eveniment cu bicicleta vor putea testa trei rastele semnate de Urban Monkey, concepute de tineri designeri și arhitecți, ca parte a unui demers mai amplu de susținere a alternativelor nepoluante de transport.

Anul acesta, Bulevardul Aviatorilor nr. 8 A se transformă în RDW Design House, un important punct de întâlnire al comunității creative bucureștene. Patru expoziții de design contemporan internațional, găzduite în acest spațiu și reunite în categoria Design Flags, conectează publicul local la cele mai vibrante manifestări ale designului de pe scena internațională: „Sustain Able Voices – Young Swedish Design”, „Graphic Days® – Singular Plural”, „Madrid Design Portrait” și „Carteles de Barcelona”. În plus, vizitatorii pot admira și cumpăra obiecte de design românesc din concept store-ul Room21.

Tot parte din programul #rdw2021 este și expoziția Shaping Design. Together., care are loc în perioada 5-27 iunie la Muzeul Național de Artă al României. Aceasta prezintă traiectoria creativă a cinci dintre cele mai prolifice studiouri de design de produs din România – Agnes Lukacs, Dare to Rug, Radu Abraham, Dragoș Motica (AȘKIA R&D) și Stardust Architects, investigând aportul acestora la creionarea scenei locale de design contemporan. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Design GO este circuitul de evenimente și spații satelit din programul Romanian Design Week care numără peste 60 de activități propuse de designeri, galerii de artă, studiouri de design și arhitectură, ateliere, muzee, showroom-uri și cafenele. Astfel, zeci de organizații cu ADN creativ propun împreună un program divers, prin care sărbătoresc designul, creativitatea și rezistența business-urilor locale într-o perioadă care a adus provocări comunității. Programul complet poate fi accesat aici.

Accesul la Combinatul Fondului Plastic se face în baza biletului achiziționat online. Costul biletului este de 20 de lei și poate fi cumpărat de aici.

Studenții au acces gratuit în cadrul Romanian Design Week folosind codul RDWStudents2021 în formularul de achiziție a biletelor și în baza carnetului de student prezentat la intrarea în expoziție. Posesorii de card UniCredit au, de asemenea, acces gratuit folosind codul UCBxRDW și prezentând cardul la intrare.

Expozițiile de la Combinatul Fondului Plastic pot fi vizitate de luni până vineri în intervalul 12:00-22:00, iar în weekend între orele 10:00-22:00.

Măsurile de siguranță sunt actualizate constant pe site-ul festivalului, astfel încât publicul să se bucure de această ediție în cele mai sigure condiții.

 

Expozițiile din programul #rdw2021 de la Combinatul Fondului Plastic, RDW Design House și Muzeul Național de Artă al României sunt înscrise în circuitul Noaptea Muzeelor și pot fi vizitate gratuit pe data de 12 iunie începând cu ora 20:00.

 

Mai multe detalii pe website, Facebook și Instagram.

***

Un proiect: The Institute

Prezentat de: UniCredit Bank

Co-producători: Primăria Municipiului București, Centrul Cultural Expo Arte

Cu sprijinul: ARCUB – Centrul Cultural Al Municipiului București

Parteneri:  Art Property Development, Regina Maria, ASAP, Absolut, Urban Monkey, IQOS

Partener auto: SKODA 

Susținut de: Illy, Jidvei, Savana, Bilka, GRID

Parteneri culturali: Uniunea Artiștilor Plastici, Combinatul Fondului Plastic, Muzeul Național de Artă al României

Parteneri media strategici: Rock FM, Radio România Cultural, Euromedia, B365.ro

Parteneri media: Arhitext.com, Designist.ro, Feeder.ro, Glamour, Igloo, Inspirationist, IQads, Modernism, Molecule-F, Munteanu, Revista ARTA, Revista Atelierul, V Fair, Zeppelin, Zile și Nopți, WorldArchitectureCommunity

Echipa de creație: Radu Manelici + Sebastian Pren

Parteneri Digitali: Into VR

Partener de monitorizare: MediaTRUST

Un proiect al The Institute, Romanian Design Week s-a impus în cele opt ediții de până acum ca fiind cel mai important festival multidisciplinar din România – o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului și a industriilor creative: arhitectură, urbanism, design de interior, design grafic, ilustrație, design vestimentar, design de obiect sau a altor inițiative sau proiecte care folosesc creativitatea ca principală resursă de dezvoltare. În fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul.