UNIȚI PRIN FILM: o campanie de ajutorare a cineaștilor din Ucraina!

La cea de-a XVI-a ediție a Premiilor Gopo, vă invităm să vă alăturați campaniei UNIȚI PRIN FILM, o inițiativă prin care industria cinematografică din România își exprimă solidaritatea față de creatorii de film din Ucraina. Singuri în fața unui război care le-a afectat nu doar viețile, ci și activitatea profesională, colegii noștri din lumea filmului ucrainean au nevoie de ajutor. Pentru a contribui la susținerea acestora și pentru a asigura supraviețuirea unui domeniu puternic zguduit de conflictele armate, puteți contribui cu o donație minimă de 2 euro, trimițând un sms cu textul FILM la 8840.
Credem în forța cinematografiei de a ne aduce mereu împreună și sperăm că publicul care vă urmărește și vă apreciază va răspunde apelului la solidaritate. Acelora dintre dumneavoastră care s-au alăturat deja inițiativei UNIȚI PRIN FILM, trimițând SMS-uri și încurajând cinefilii să se implice activ, le mulțumim în numele colegilor noștri din lumea filmului ucrainean, puternic afectați de evenimentele tragice din țara lor.

Printre cineaștii care s-au alăturat deja campaniei UNIȚI PRIN FILM și au transmis apelul la implicare tuturor iubitorilor de film din România se numără actori și regizori nominalizați la ediția din acest an a Premiilor Gopo.

„Susțin campania UNIȚI PRIN FILM și demersul Premiilor Gopo de solidarizare cu cineaștii ucraineni. Filmul este în sine un proces care aduce împreună oameni, fie că vorbim despre echipa care prin munca ei creează o lume, creează emoție, fie că vorbim despre solidaritatea internațională care aduce împreună filme și cineaști în festivaluri și workshopuri sau despre cei din public care împărtășesc trăirea colectivă a experienței cinematografice. Cu greu pot să îmi imaginez prin ce trec cei care se află în Ucraina, dar cred că fiecare gest de întrajutorare este mai mult decât acoperirea unor nevoi de bază, este un semn că nu sunt uitați, că nu sunt singuri.’’ – Ruxandra Ghițescu, regizoarea filmului Otto Barbarul, nominalizat în acest an la 13 Premii Gopo
,,Singura armă pe care o avem la dispoziție în fața unei invazii atroce este solidaritatea. Ucrainenii luptă acum pentru normalitatea de care noi ne bucurăm. Orice mic gest de susținere contează.” – actrița Ioana Bugarin, nominalizată la categoria Cea mai bună actriță într-un rol principal pentru rolul din Mia își ratează răzbunarea (r. Bogdan Theodor Olteanu)
Uniți, film, emoții… cuvinte pe care le auzi atât de des încât riscă să rămână doar cuvinte. Să li se fure toată încărcătura. Haideți să ne mai jucăm cu un cuvânt: APROAPE. Să ne gândim așa: nu există nimic mai important pe lumea asta decât aproapele. Nimic nu e mai emoționant decât sentimentul că cineva pe care nu îl cunoști e capabil să îți ofere ceva de care tu ai nevoie doar pentru că e OM. Indiferența e o capcană! În ciuda ușurinței cu care o putem adopta, nu ne va aduce decât singurătate și întuneric. Haideți să rămânem UNIȚI PRIN FILM! Prin căldura aia interioară pe care o găseam în sala de cinema. Să rămânem uniți printr-un mic ajutor oferit creatorilor de povești care au nevoie de un APROAPE chiar în clipele astea.” – Bogdan Farcaș, nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal pentru rolul din Neidentificat (r. Bogdan George Apetri).
,,Filmul a unit întotdeauna idei, generații, uneori o lume întreagă, indiferent că a fost vorba de film documentar sau artistic. Este important să rămânem în continuare UNIȚI PRIN FILM și să-i sprijinim cu tot ce putem pe cei care sunt acum nevoiți să lase camera deoparte și să lupte cu o altfel de armă. Dincolo de victimele unui război, în astfel de conflicte mor idei, mor ideologii, iar uneori consecințele se răsfrâng în cu totul alte sfere, cum este și natura de exemplu. Este important să fim întotdeauna aproape de lucrurile în care credem, pentru că, după ce se termină conflictul, acolo ne va fi refugiul. Pentru cineaștii ucraineni nu are cum să fie altfel, așa că trebuie să fim alături de ei.’’ – Dan Dinu, regizorul documentarului România Sălbatică, nominalizat în acest an la 5 Premii Gopo.
Toate fondurile obținute în cadrul campaniei vor fi distribuite către profesioniștii din industria ucraineană de film cu ajutorul Coaliției Internaționale pentru Cineaști aflați în situații de Risc (ICFR), un organism înființat de Academia Europeană de Film, împreună cu Festivalul Internațional de Film de la Amsterdam și Festivalul Internațional de Film Rotterdam. În contextul izbucnirii conflictelor din Ucraina, Coaliția a lansat un ,,Fond de Urgență pentru Cineaști’’, care sprijină realizatorii de film cu mici granturi ce pot acoperi cheltuieli temporare de relocare, taxe legale și administrative (vize), dar și alte categorii de cheltuieli urgente.
***
La bruch-ul organizat în așteptarea Premiilor Gopo, cineaștii nominalizați la această ediție au gustat din dulciurile pregătite de Anna Shirko, o ucraineancă alungată din țara sa de ororile războiului. Alături de mamă și de copiii săi, Anna s-a refugiat la București. Pregătește fursecuri și prăjituri pentru a-și întreține familia, redirecționând 30% din banii pe care îi încasează către femeile și copiii care nu au putut pleca din Ucraina. În această perioadă, pregătește cu drag bunătăți de Paște, pe care le puteți comanda printr-un mesaj trimis (în limba engleză sau ucraineană) pe contul ei de Instagram.