American Independent Film Festival (AIFF) anunță lansarea celei de-a patra ediții a concursului WRITE A SCREENPLAY FOR (WSF)… | SCRIE UN SCENARIU PENTRU… organizat de către Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe. Înscrierile sunt deschise până pe 31 martie 2022.
Aflat la cea de-a șasea ediție, AIFF va avea loc anul acesta între 15 și 21 aprilie în București.
După ce la primele ediții WSF scenariștii au fost îndemnați să scrie pentru Sebastian Stan, Anamaria Marinca, Vlad Ivanov sau pentru publicul Generației Z, anul acesta organizatorii îi provoacă pe scenariști să continue să scrie pentru publicul tânăr, interesat de povești vibrante, actuale, ale căror protagoniști sunt personaje tinere, din mediul urban, cu o viață dinamică. Scenariștii sunt invitați să propună povești pentru serial sau film a căror protagonistă să fie actrița Ioana Bugarin.
Poveștile cu și despre tineri, problemele cu care aceștia se confruntă într-o lume care pare din ce în ce mai departe de a-i înțelege deși se străduie mai mult ca oricând să-i accepte stau la baza unor serii de mare succes internațional precum Euphoria, Hacks, Clique, Normal People sau We Are Who We Are și a unor filme precum Lady Bird, Booksmart ori Men, Women or Children. În cinematografia română, una dintre actrițele care se apropie de atmosfera acestui curent este Ioana Bugarin, cu rolurile sale din filme precum: Mia își ratează răzbunarea, Otto Barbarul, Miracol sau cel din cea mai nouă producție HBO Max – Ruxx.
„Am fost inițial șocată când mi s-a propus să fiu «subiectul» ediției de anul acesta a concursului Write a Screenplay For… Este onorant și complet neașteptat. Mă bucură gândul că atât de mulți profesioniști din domeniu, dar și amatori sau iubitori de cinema, vor lucra cu personaje feminine tinere în roluri centrale. Mi se pare un demers util și inovator, pentru piața românească, și sunt nerăbdătoare să mă întâlnesc cu poveștile care vor fi scrise“ mărturisește Ioana.
Născută la Timișoara, Ioana Bugarin a studiat la Royal Academy of Dramatic Art în Londra și este absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, iar din 2019 este actriță a teatrului Odeon din București. Ioana Bugarin poate fi văzută în această perioadă la cinema în Miracol, iar din data de 8 martie la TV, în RUXX, pe HBO Max.
Write a screenplay for… are în vedere două secțiuni: proiecte de mini-serie TV, cu povești structurate pe durata a 6 sau 8 episoade și filme de lungmetraj de ficțiune. Proiectele câștigătoare vor intra în circuitul de producție TV prin HBO Europe (mini-seriile) sau de producție cinematografică (proiectele de lung-metraj ficțiune) prin înscriere spre finanțare către Centrul Național al Cinematografiei din România (CNC).
Aplicațiile, sub forma unor scurte rezumate ale scenariilor, trebuie trimise la adresa info@cinemascop.eu până la data de 31 martie 2022. Concursul este deschis atât scenariștilor sau scriitorilor profesioniști cât și celor aflați la debut. Nu se percepe taxă de înscriere.
Participanții la concurs nu trebuie să aibă scenariile definitivate până la data aplicației, ci să trimită un logline al poveștii (cel mult 3 propoziții), o descriere a poveștii (în format pitchdeck sau outline de film sau de sezon) de cel mult 3 pagini, o scenă de conflict cu dialog din scenariu (de cel mult 3 pagini) și un CV profesional.
Un juriu format din echipa HBO, scenaristul Alexandru Baciu și regizorul Cristian Mungiu va analiza toate propunerile primite și va alege lista scurtă de proiecte care vor trece în etapa a doua a concursului (între 5 și 10 proiecte) pentru fiecare secțiune.
Autorii proiectelor aflate pe această lista vor fi anunțați pe 15 aprilie, înaintea filmului de deschidere a celei de-a 6-a ediții a American Independent Film Festival.
Pe durata festivalului, autorii proiectelor de pe lista scurtă vor participa la discuții detaliate despre proiecte, în urma cărora vor fi aleși cei 5 finaliști ce vor intra în etapa de dezvoltare cu consultanții de scenariu: scenaristului Alex Baciu, regizorul Cristian Mungiu, actrița Ioana Bugarin, precum și producătoarea Ioanina Pavel, HBO Europe. Numele finaliștilor vor fi făcute publice în cadrul galei de închidere AIFF.6.
Scrierea efectivă a scenariilor este prevăzut să aibă loc până la data de 1 octombrie 2022, iar pe parcursul acestei perioade finaliștii vor avea întâlniri de grup, dar și individuale, cu consultanții de scenariu.
La capătul acestui proces, HBO Europe va alege proiectele câștigătoare, a căror dezvoltare dorește să o sprijine în continuare.
„Fiecare ediție WSF e o aventură pentru mine, pentru că îmi deschide ochii la toată paleta de povești care abia așteaptă să fie spuse. Cel mai mult mă bucur de mini-procesul de dezvoltare, ședințele pe Zoom unde se încheagă poveștile, fie într-un film, fie într-o miniserie. Ediția de anul trecut a fost o gură de aer proaspăt – povești cu tinerii Generației Z în care evadam, din pandemie, o dată pe săptămână. Din acest motiv, și pentru că am fost impresionată de Ioana Bugarin, breakout star în RUXX, am vrut să continuăm cu povești fresh ale milenialilor – perspectivele lor sunt familiare, pentru că am trecut cu toții prin adolescență și rebeliune, dar în același timp surprinzatoare – pentru că tinerii de azi reacționează la alte probleme, trăind alte vremuri. Iar cu Ioana drept muză, sunt sigură că scriitorii vor fi inspirați să spargă tiparele în poveștile lor.” exclamă Ioanina Pavel.
Peste 500 de proiecte au fost analizate în ediții anterioare ale WSF, iar anul acesta urmează să fie filmată prima mini-serie dezvoltată în cadrul programului.
Inițiat în 2017, American Independent Film Festival este un festival de film, cultură și lifestyle care își propune să porneasca de la popularitatea cinematografului narativ american si a valorilor promovate de acesta pentru a îndeplini obiective culturale, educative, umanitare si formative în rândurile unui public român în educația căruia aceste valori au un loc semnificativ.
American Independent Film Festival introduce cele mai noi, creative și originale filme americane de cinema ale momentului publicului din România și organizează workshopuri, întâlniri, dezbateri, masterclassuri cu cineaști de renume mondial.
Printre oaspeții edițiilor trecute s-au numărat: Joaquin Phoenix, Ethan Hawke, John C. Reilly, Milena Canonero, Kent Jones, Roberto Minervini, Kitty Green, Dennis Lim și Sebastian Stan.
În fiecare an toate încasările ce le revin organizatorilor din bilete festivalului sunt donate, anul acesta ele vor merge către o asociație implicată în susținerea refugiaților din Ucraina.
Regulamentul concursului, adresa de contact și alte detalii pe: http://filmedefestival.ro/wsf/regulament-de-concurs.
„Țăndări” – primul lungmetraj regizat de Bogdan Naumovici – invită publicul...